Tonsilitis

*Just a quick update

Hye guys, terima kasih kepada yang masih sudi jenguk blog AD,sudi komen..insyaallah AD akan terjah blog anda. Cuma buat masa sekarang AD masih tidak sihat, kembar lama datang melawat. Siap pakej dengan demam panas. AD menghidap tonsil sebenarnya.


 

What is tonsillitis?

Tonsils are the two lymph nodes located on each side of the back of your throat. They function as a defense mechanism and help prevent your body from getting an infection. When tonsils become infected, the condition is called tonsillitis.

Tonsillitis can occur at any age and is a common childhood illness. It’s most often diagnosed in children from preschool age through their mid-teens. Symptoms include a sore throat, swollen tonsils, and fever.

This condition is contagious and can be caused by a variety of common viruses and bacteria, such as Streptococcal bacteria, which causes strep throat. Tonsillitis caused by strep throat can lead to serious complications if left untreated.

Tonsillitis is easy to diagnose. Symptoms usually go away within 7 to 10 days.

Tonsillitis symptoms

There are 3 types of tonsillitis: acute, chronic, and recurrent.

Possible symptoms of tonsillitis include:

In very young children, you may also notice increased irritability, poor appetite, or excessive drooling.

Tonsillitis is incredibly common in children. In fact, almost every child will probably get tonsillitis at least once.

If symptoms last around 10 days or less, it’s considered acute tonsillitis. If symptoms last longer, or if tonsillitis comes back multiple times during the year, it may be chronic or recurrent tonsillitis.

Acute tonsillitis will likely improve with home treatments, but in some cases may require other treatments, like antibiotics.

Chronic tonsillitis symptoms continue longer than acute. You may experience long-lasting:

  • sore throat
  • bad breath (halitosis)
  • tender lymph nodes in the neck

Chronic tonsillitis may also cause tonsil stones, where materials like dead cells, saliva, and food build up in the crevices of your tonsils. Eventually, the debris can harden into small stones. These may come loose on their own, or they may need to be removed by a doctor.

Your doctor may recommend a tonsillectomy to surgically remove your tonsils if you have chronic tonsillitis.

 

*Credit to https://www.healthline.com/health/tonsillitis#chronic-tonsillitis

 

 

 

 

 


Share:

9 Comments

  1. Klu kerap sangat kena tonsilitis ni, doktor suggest operate tak?
    Macam kak ret dulu, sebab dah bernanah sangat so doktor soh buang je, dan alhamdulilah dah xde demam2 sakit tekak....

    Cuma dah x leh nak makan yg pedas2 sgt2 :)

    Bole tgk kat entry k ret operate tonsil tahun Dec2018

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu kerap kena, then doc suggest makan vitamin c. Bila da amalkan, jarang dah kena..

      Ahh ade tye doc ritu, klo nak buang mcm mana, tapi doc ckp ade kriteria die, salah satu nya kne selalu dapat tonsil, at least 3x setahun baru die consider bedah.

      AD da jarang kene setahun sekali je atau 2x je..lagi pun bila sakit ni mula jaga makan, makan nk sihat2 jadi rasanya membantu juga..Baik! Saya cek entry kak ret nanti

      Padam
  2. Demam tu disebabkan oleh tonsil kan…
    Semoga Allah segera beri kesembuhan utk AD.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kak ujie..sebab tonsil tu..klo da selalu kne tonsil die da dpt detect da bila nak jadi tonsil tu..
      Aminnnn

      Padam
  3. Kalau demam biasanya akan ada tonsil tu bagi mereka yang biasa kena. Demam saja ok lagi, ada tonsil yang tak best tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah tu la..jarang sgt kne demam..klo demam tu mmg sekali dgn tonsil

      Padam
  4. oh no.. hope get well soon

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »