Rasa itu datang lagi.


 

*Entry sedikit menjengkelkan..boleh membuatkan anda muntah. So sila tekan X laju laju okay


Rasa itu datang lagi꘡ Entah mengapa kali ini aku memilih untuk menulis dalam BM..entah..bahasa ibunda sendiri yang kadang aku pinggirkan. Sedangkan aku berdiri di tanah melayu itu sendiri.

Kali ini rasa itu datang lagi..aku sendiri kaku..harus ku ikutkan saja atau masih tetap dengan pendirian lama? Rasa itu..yea rasa itu yang aku fikir sudah lama mati. Masih ada disitu rupanya. Berdegup sendirian malahan semakin laju. Apakah rasa ini sebenarnya? Sekadar persinggahan yang mengusutkan jiwa atau secebis harapan bahagia?

Aku terkaku melihat senyuman nya, dia..yea dia yang mampu membuatku hilang pertimbangan. Seringkali jantung ku berdegup kencang mendengar suaranya..aneh..tak pernah kurasakan bahagia sebegini. Kata orang bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi. Habis? harus ku paksa tangan nya menepuk tanganku? Huh! Aku masih lagi keliru menafsir setiap bait tutur kata, tingkah laku nya. Ketika aku rasa aku semakin dekat dengan nya, kurasakan nya makin menolak aku jauh. Bila ku cuba melupakan kadang muncul di depan mata tanpa ku duga. Ah pusing!  

Perasaan..yea Aku suka perasaan ini, memikirnya saja sudah membuatkan ku tersenyum bahagia, kalau bertemu nya ku rasakan ku akan melonjak kegirangan. Tetapi itulah manusia, menyukai tidak akan membuatkan kamu memiliki. Cukuplah saja aku menikmati perasaan ini dalam diam, kerana aku takut mengetahui jawapan nya...Aku takut jika hanya aku yang berasa sebegini..

Panggil saja aku pengecut, panggil saja apa yang kau mahu..kerna aku juga masih tersepit antara perasaan dan realiti. Jika aku sendiri tidak mampu berjuang demi diri sendiri bagaimana aku harus memperjuangkan kau?

Engkau yang sentiasa berada dalam doaku, moga terlindung daripada segala bahaya, jika suatu hari engkau bertemu dengan pilihan hati...akan aku hilangkan diri bagaikan ditelan kabus senja..dan kini biarkan aku menikmati perasaan ini walau aku sendirian kerna melihat engkau bahagia sudah cukup membahagiakan aku.

*Camner tah nk cakap wa CRUSH  kat lu 💖

 


Vaccine Journey

Vaccine Journey꘡ Baru ada masa nak update. Alhamdulillah AD dah settle 2 dose sejak June yang lepas. 1st dose pada bulan May dan 2nd dose pada June. AD dapat Sinovac je..it's okay la, tak kisah la..janji vaksin. Kebetulan sangat pusat vaksin ni dekat sangat dengan rumah tau. Mudah sangat urusan nya.



 
Kalau anda datang awal sangat pon tak boleh masuk. Diaorang suruh tunggu dekat luar. Macam AD, AD keluar time ngam2 je. Kalau lambat it's okay, anda kene tunggu jela. Tapi proses nya sangat mudah. Once da sampai ke pusat vaksin tu scan mysejahtera then beratur masuk ke dewan.
 
 
 
Once da masuk ke dewan tu, anda akan diberikan borang. Fill in the form, make sure bawa la pen sendiri yea, disana memang tidak disediakan pen. Diaorang akan bagi board untuk alas kertas tu je. AD memang selalu spare pen sebatang dalam beg, dulu zaman malas nk download mysejahtera asyik tulis kat buku je tu yang memang spare pen. La ni memana pon da guna apps kan. Lagi mudah bukan.
 
 

 

Once dah Fill in the form tu nanti anda kena la tunggu dipanggil no giliran anda untuk depa key in data anda dalam komputer. (kalau ada alahan/laergik/sakit.. sila beritahu time ni) No giliran tu diberikan sekali masa anda ambil borang. Selepas tu anda akan berpindah pula ke area menunggu. Okay yang ni kita akan menunggu doc untukk datang sign pada form yang kita tulis tadi. Sebelum doc sign, doc akan bagi penerangan mengenai jenis vaksin yang akan diberikan. Masa ni kalau ade pape yang concerns sila la tanya doc yea. Jangan malu malu. Oh ya make sure bawa IC sekali tau.


 
After doc sign borang tadi, kita just tunggu giliran lah untuk disuntik. After kne suntik tu, anda akan stay di ruangan pemerhatian selama 30 minit. Untuk memastikan anda tiada side effect. Proses untuk 2nd dose masih sama, malah lagi laju kerana xde proses taklimat. Once dah masuk ke dewan, anda terus diberikan no giliran and go straight to ruangan menunggu untuk dicucuk. Ha time ni anda kena bawa kad vaksin dan juga borang vaksin yang daripada sesi dos pertama dulu. Cucuk then go to ruang "termenung" dan acara yang ditunggu-tunggu of coz bergambar. LOL.



Saya sudah! anda bagaimana?


[BR] Turtle crossing by Malve Von Hassell #30

Author : ‎ Malve von Hassell
Language ‏ : ‎ English
Paperback ‏ : ‎ 38 pages
ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1737101109
 
 

"Moving from home is hard. It is even harder for young children who cannot imagine a world beyond the one they have always known. Oliver the turtle experiences this first hand. He has some adventures along the way and learns an important lesson in the process. Enjoy this read-aloud picture book with your child. For inquiring minds some interesting facts about turtles are included at the end, answering questions the reader might have about turtles."



Sometimes when we too comfortable with our current situation we will be reluctant to move on even though that thing is a good thing for us. But who knows at the end we still follow the road that has been destined for us.

I loved the writing style of the book. The author thoroughly researched the topic before writing. There is even Q&A session at the back of the book. Through this book, you will learn a lot. How brave and clever the little Oliver that found out solutions to all the problems that he encounters in the journey finding his parents. The illustrations are cute!

Perfect picture book for you who need to moving home or school. They afraid because they don't know what to expect. What if the new place is not nice as home. What if they can't make a new friend there. All this little things could make changes. 
 
Overall 💖💖💖💖
 
 

Mekdi tak boleh lawan Burger Ramly padu

Masih ingat lagi masa kecil suka beli bege Ramly, masa tu mekdi mana terkenal sangat. Setiap kali ke bandar memang akan singgah kedai bege Ramly ni. Memang padu la. Ingat lagi kejadian memalukan. Kisahnya tengah lapar, then slumber order cam gini " Ramly, bege daging satu" ape ko ingat tokey kedai tu nama Ramly ke senah oi..Maka AD pon tersipu sipu ehh silap bang..mujur brader tu cool je.

Mengimbau kenangan betul. Sekarang ni hidup di bandar ni mana la nak dapat bege legend mcm tu lagi, tapi mujur ada tau. Dekat je dengan block AD. Brader yang buat bege ni memang sempoi habis, da tu tak lokek la dgn rezeki die bg.  Hari tu ade order cookies ice blended, memang favorite AD, sebab klo order memang tu la air yang AD repeat. Then brader tu lupa letak cookies, so inform la kat brader tu..sekali die letak ya ampun  banyak wei. AD lak jadi segan. Sambil borak sambil die tuang. Tu la orang cakap sambil niaga sambil sedekah. AD pon dari duit habis ke mekdi, bek berabis duit menolong peniaga local kita. Insyaallah tak miskin la kita kerana sedekah. 


Lokasi: Pangsapuri Sentosa, Setia Alam

Jodi lapar lagi so order lagi. LOL. Brade ni mula beroperasi bermula 11am tau, klo sblom emco smpai 11pm tapi since emco smpai 8pm jela. Jom tengok menu die.







Siyes guys! Sedap namatey. Dah la banyak, harga murah sia! Support la local business okay. Confirm tak rugi. Tak caya? Meh tengok isi bege die mengancam ke tak. See I told youu..okay bai, nak sambung makan. Kalau agak2 terliur boleh contact brader ni  012 284 1766 Tapi siapa yang stay area Setia Alam jela yea, tak sure pula kalau delivery jauh macam mana. 






Spaghetti goreng basah

Spaghetti goreng basah꘡ Kembali lagi kita di segmen Satur-day-cook. Maka resepi derhaka apakah yang AD ingin kongsikan pada hari ini ialah spaghetti goreng basah. Derhakanya kerana AD sejenis yang tak suka mee kuning jadi kita alter la sket guna spaghetti. Mat salleh sangat kau yea. Marilah kita tengok resepinya.

 

Bahan-bahan untuk mee goreng:

    3-4 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cili kisar (ikut tahap kepedasan anda)
  • 3-4 sudu besar kicap
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 8-10 ekor udang
  • Sayur sawi 
  • satu pek bebola ikan
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • Spaghetti secukupnya

Cara Penyediaan:

  1. Rebus  Spaghetti dengan satu sudu minyak dan secubit garam
  2. Cincang kasar bawang putih.
  3. Potong fishball.
  4. Asingkan bahagian batang dan daun sawi kemudian potong kecil.
  5. Hiris cili merah dan limau nipis untuk hiasan.
  6. Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
  7. Masukkan cili kisar, kicap manis, sos cili, sos tiram, udang, batang sawi, dan fishball.
  8. Masukkan lada sulah dan air
  9. Boleh adjust tambah sos atau kicap manis jika suka.
  10. Masukkan daun sawi  kemudian Masukkan Spaghetti
  11. Hiasakan dengan hirisan cili merah dan limau nipis

😆Selamat mencuba resepi dehaka kali ini..berjumpa lagi pada sabtu minggu depan untuk resepi derhaka yang lain.

[BR] BLACKTHORNS BOOK TOURS: THE DARK CHORUS #29

 

HARRY POTTER VIRTUAL RUN

HARRY POTTER VIRTUAL RUN ꘡ Kisahnya AD join virtual run ni tahun lepas, tapi baru tahun ni teringat nak publish. Since memang peminat tegar Harry Potter AD terus join walaupun kali ini event ini berbayar. Sanggup nok, tapi takpa saya memang happy. Set yang AD grab ni set jersey dan medal. Anda boleh pilih nak beli medal sahaja atau combo. Waktu ini, AD baru berjinak jinak dengan dunia larian, so taknak la aim besar sangat, ambil 5km je. Kang kalau tak capai matlamat sesia je bayo tapi tak dapat apa. Jangan berputih mata bak kata orang tetua dolu-dolu.



 Antara barang di dalam Combo set yang AD pilih ni adalah:

  • Jersey HP mengikut rumah mana yang anda pilih. AD suka slytherin sebenarnya sebab ular tapi design die tak menarik so AD pilih gryffindor
  • button badge
  • certificate of participation
  • sticker road to hogwarts
  • medal

Time ni AD join sekali Virtual run Astronaut sebab tu dapat baju dan medal  Astronaut juga. Agak-agak boleh jadi geng tak dengan kisah seorang slow runner😉


Secret Magic Control Agency

 

 
Genre: kids & family, adventure, animation 
Original Language:English 
Release Date (Streaming): 
Runtime: 
Production Co: QED International, CTB Film Company, Wizart Animation 
 

Secret Magic Control Agency ꘡This movie also known as Hansel & Gretel. It is a 2021 English-language Russian computer-animated spy fantasy adventure comedy family film. Hansel and Gretel of fairy-tale fame -- now acting as secret agents -- must use magic, clever thinking and teamwork on a mission to find a missing king.

 

I can say that this movie full of colors. Seems entertaining for the kids with the stunning visuals. However,if you look closely there is a lot of scenes of mushroom. Especially when Hansel and Gretel on their mission to safe the king from the evil Elvira and the mushroom is shown are psychedelic mushrooms(magic mushrooms). Even the main antagonist Elvira has one as her necklace which I believed it is a not good influence to the younger kids which may lead to advertise the use of drugs.

Have you ever wonder, when you getting older you will lose your inner child inside you. You become more tense, all about duty, money and work,work and work. In this movie you will see that Hansel and Gretel re-imagined status as “young adults” versus them as kids allows viewers to see a vulnerable side to each of them. A fun time for kids, all while learning a lesson on how each of our qualities serves a purpose.


Really fun movie with a nice story and ending. It’s great a palette cleanser when you don’t know what to watch. I liked it more than I expected to! 

Overall


 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Design] Thank you card & label tag

Thank you card & label tag ꘡Sudah lama rasanya AD tak up cerita mengenai design Biasanya up pasal book review je kan. Kali ini tempahan datang daripada cik AI anda boleh lawat blog beliau DISINI. Mudah kerja AD kali ini kerana cik AI kita da sediakan design, so AD cuma print saja. Cik AI punya bisnes more to fashion and accessories, ha korang jangan lupa terjah IG beliau tau. Orangnya peramah pasti anda suka dengan hasil kerja beliau.  Since AD dah kenal lama dengan beliau , sempat la juga selitkan sedikit cenderamata utk beliau..moga bisnes beliau terus maju.
 
 

 


 

Giveaway Road To 3M Mamapp

 


Syarat-syarat penyertaan GA Road To 3M Mamapp

  1. Terbuka lepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan pos. Sorry buat blogger negara jiran kalau mama buat segment bolehlah join nanti ye.
  2. Buat blog post bertajuk "Giveaway Road To 3M Mamapp". Tepek banner di atas beserta link ke post ini. 
  3. Wajib Follow blog mama: http://www.mamapipie.com
  4. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang
  5. Jemput Follow Media Social Mama  || Instagram | Youtube |  Twitter |  FB Page| |
  6. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.

 Ha rakan semua, mai la memeriahkan GA ni, mana tau rezeki anda..syarat die senang je tau dan psssttt hadiah die masyuk..rugi tau tak cuba. AD da la memang lama da berkenan dengan inpods..moga ade rezeki menang, boleh jadi hadiah birthday bulan ni..aminnnn👐💖

 

 

Segmen Renew Bloglist 2021



Instructions:

1. Follow blog JJM Jari Jemari Menari &  Instagram (WAJIB) 

2. Buat entry tajuk : " Segmen Renew Bloglist 2021'

3. Letak banner di atas & link kan ke entry ini. 

4. Minta kalian like gambar di Instagram Ika untuk support ika dalam meng-review buku. 

5. Letak link entry yang sudah di publish ke ruangan komen. 


Si Ika yang rajin dengan book review nya dan memang aktif di IG beliau telah mengadakan segmen bloglist. syarat nya senang saja tau. Kita support.

[Movie] A series of unfortunate events

 

Genre: Science Fiction & Fantasy
Network: Netflix 
Premiere Date: Jan 13, 2017 
Exec. Producers:  
 

A series of unfortunate events ꘡Comedy-drama series. This series follows the tragic tale of three orphans -- Violet, Klaus, and Sunny Baudelaire -- who are investigating their parents' mysterious death. The siblings are saddled with an evil guardian named Count Olaf (portrayed by Emmy-winning actor Neil Patrick Harris), who will do whatever it takes to get his hands on the Baudelaires' inheritance. Violet, Klaus, and Sunny must outsmart Olaf at every turn, foiling devious plans and disguises. The series is based on the best-selling series of books by Lemony Snicket (aka Daniel Handler)
 
 


Cobie Smulders and Neil Patrick Harris previously played Robin and Barney Stinson on "How I Met Your Mother" As a huge fan Barney i would definitely getting excited when knowing that Neil Patrict role in this series.His character in this series reminds me of Jim Carrey who crazy funny. This Series consists of 4 Seasons and it is hilarious! I will consider it as dark comedy because of some part of the story line consist of some explainable scene and seems not suitable for younger audience.

It is just dark enough and funny enough to be both suspenseful and wildly entertaining Although some scenes beyond your imagination. The most important message that they want to deliver is to stay put together with your family and have faith in them. Remember that blood is thicker than water.

 I admire the determination that being shown by Olaf never give up. He tries so many different methods to tricks the Baudelaires. That makes me realize that we only see what we want to see but not the truth. Like one of the scenes when Olaf acting as somebody else and everyone believes it because people only believe what they see not the truth behind it. That is my POV regarding the hidden message that the director wants to spread to all. It could be wrong, but it also could be right because as usual we have a different point of views, and it always subjective.


If you ask me who is my favourite character in this movie, that title goes to Count Olaf. At first, he kinda annoying but towards the end when you understood the motive, and the kindness in his heart, you will give him a chance. Remember that there is always a backstory to how people behave nowadays.

Overall


Driver license different POV

Driver license different POV ꘡ Lately ni suka dengar lagu ni. Lagu cover yang mempunyai different POV oleh different people. fav AD ialah POV teman rapat. Jom kita layan lagu ini.

 






SAMBAL BILIS PEDAS - d' SAMBAL licious - Review

SAMBAL BILIS PEDAS - d' SAMBAL licious꘡ Hari ni AD nak review mengenai satu produk baru di pasaran, iaitu sambal bilis pedas keluaran d' SAMBAL licious. Anda boleh dapatkan sambal ini di fb:https://www.facebook.com/D-Sambal-licious-103630521929478/ atau boleh jenguk tuan empunya produk ini di sini https://www.fairusmamat.com katanya produk baru bakal keluar..tunggu apa lagi guys jom g ushar.

2 SIGNATURE DISHES IN PREMIÈRE HOTEL KLANG


2 SIGNATURE DISHES IN PREMIÈRE HOTEL KLANG ꘡ Tired with homemade food?  Don't worry, premier hotel klang is now holding a promotion in conjunction with July and August. So what are you waiting for. Come and grab this exclusive promotion.

 

Première Hotel located in Bandar Bukit Tinggi,Klang is a 4-star hotel which offers an array of authentic dining options for cosmopolitan travellers at our food & beverage outlet namely The Buzz, Royal Gourmet and Ichi PoolBar. The Buzz is a restaurant that offers a culinary feast of local and international flavours, Royal Gourmet serves unique Chinese authentic dishes whereas Ichi Pool Baris a breezy bar-restaurant serves finger foods, burgers and pizza overlooking the swimming pool.In line with our bi-monthly food and beverage promotions,we are bringing you the exclusive taste of unique and authentic dishes prepared by our Executive Chef Noor Hisham and his culinary team.

 
Taking the Spotlight is Nasi Bukhara Ayam OR Udang Galah. This Nasi Bukhara is cooked with the aromatic basmati rice & some flavourful Bukhara spices. This scrumptious cuisine will be doubling delicious as it comes with the creamy, minty cucumber raita and crispy fish crackers. Nasi Bukhara will be a perfect fuel for Chicken & Prawn lovers as it comes with choices of 2 main items selections. Nasi Bukhara Ayam priced at RM30per set whereas Nasi Bukhara Udang Galah priced at RM58 per set.
 
Nasi Bukhara


udang galah

 
Next up is the East Meet West Braised Lamb Stew with Corn Tortilla.The incredibly tender and flavourful lamb stew is perfect to be eaten with wrap and complemented with some super-crunchy corn tortilla chips. This lamb stew has that rich heartiness with deep and well-developed flavours.Available for only RM32 per set
 


 


 

 

   

 

All dishes are available from July to August 2021and shall not to be missed for food hunters! For enquirers or reservations, please call +603 33256828 / 03-33256800 or email to fnb@premiere-hotels.wct.my or Whatsapp to 012 449 6258.

 

 My Thoughts

Worth to try! definitely because of the large portion of the dish and the taste itself. Delicious!. Nasi Bukhara Udang Galah full of flavors. You can taste the spiciness comes from the herbs that they use. The price suitable with the portion and you can eat for 2 persons.

Rate: 💖💖💖💖💖
 
Next is East Meet West Braised Lamb Stew with Corn Tortilla. I'm a fan of tortilla!. The strong taste of lamb but the soft tender meat mix with the crunchy tortilla, what can I say. Really fulfilling and for sure made your day.

Rate: 💖💖💖💖💖



About Première Hotel Klang

Première Hotel Klang is a business hotel with 250 rooms and suites, including 4 Executive Club floors. Located in the vibrant and modern township of Bandar Bukit Tinggi, it is conveniently located next to a shopping mall and places of interest as well as business and entertainment hubs. Première Hotel Klang is a part of the WCT Group of Companies.