Hiking di Bukit Panorama,sungai lembing

Hiking di Bukit Panorama, Sungai Lembing꘡Bila rindu nak travel tak berkesampaian, kite mampu utk throwback jela. Kali ni nak story mengenai pengalaman Hiking di Bukit Panorama Pekan, Pahang. Trip ni tanpa dirancang sebenarnya, Since melawat kakak di sana, then suddenly malam tu akak suggest jom g hiking esok, mujur la dalam kereta memang ada spare sport  shoes. Not sure pulak berapa minit untuk sampai ke tapak bukit tersebut kerana leka berborak dgn anak buah, kami berlima memulakan perjalan lebih kurang 7 pagi. Sebelum sampai sempat lagi menyinggah ke gerai nasi lemak yang famous die pekan, untuk bekalan setibanya di puncak. 😁

Kemain excited sebelum hiking

Agak mengah juga la, maklumla mana bersukan pon sejak bekerja ni. Badan makin tembam, semput la jawapnya. LOL. Bukit ini disediakan trek tangga jadi xde la kes licin tergelincir ke, tapi masyaallah sakit kaki die boleh tahan sbb kne menapak satu satu anak tangga, kalau tanya AD prefer trek yang biasa. Tak payah nak mengangkat kaki tinggi sangat..hahaha. Plan asal tu nak pergi tangkap gambar kekonon awan klasik la atas puncak bukit tu.. Tapi memasing bangun lambat, melepas la jawapnya.

 

Sumber google. Credit to the owner.

muka muka yang buat keje gile, semua tak exercise sekali terus panjat bukit



 
Masa turun tu dah tengah hari so we all decided to eat dulu la sebelum balik rumah tapi xnak yang berat berat so akhirnya singgah la di kedai yang famous dengan laksa dan mee kari *lupa pula nama kedai tu Such a nice short trip. Usually every year akan lawat ke sg lembing since my mom's from there,hopefully covid will go away.I need my beauty vacation. Anyway stay safe guys!

CONVERSATION

31 Comments:

  1. abe kie pun dah lama x mendaki bukit ni. harap2 masih mampu lg la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lagi tu..cuba la mendaki sekali..heheh cari yang tak tinggi sangat

      Delete
  2. wak pon dh lama x hiking camni., huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sini ade bukit tak tggi tapi view xde la cantik mana

      Delete
  3. Takde persediaan tapi mampu naik sampai ke atas kira oklah tu AD :)

    Laksa tu menggodanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu pon mintak nyawa haha..kann tgh lapo semua nampak sedap

      Delete
  4. stay safe, bestnya dapat hiking..lama tak hiking dan tak keluar rumah nih, jem pulak rasa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! rasa lemau je badan..terperap dalam rumah je

      Delete
  5. Replies
    1. sebelum pkp ritu sempat la kejap..rindu nak repeat lagi ni

      Delete
  6. lama juga tak pergi, sejak pandemic covid 19 ni byk aktiviti stop kecuali aktiviti makan 😋😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha makan tu wajib..tu je yg mampu buat sekarang haha

      Delete
  7. Hello!! really interesting, thanks for sharing.

    Blessings!!

    ReplyDelete
  8. MASA SEKOLAH DI KUANTAN RAMAI KAWAN ASAL SANA TAPI XPERNAH SAMPAI SANA

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeake..dulu sejuk sebab tu boleh nampak awan klasik..la ni banyak pencemaran tak tahu la boleh dapat lagi ke x

      Delete
  9. Asiknyaa .. setelah trekking dilanjut makan laksa .., nyam-nyaam :)

    ReplyDelete
  10. Dulu masa ke kuantan teringin gak g hiking bukit ni tapi tak sempat. Kalau pergi awal pagi sampai puncak nampak awan karpet gitu kan? Trail senang ada tangga tapi tak suka pulak tangga lebar camtu, kena melangkah dua kali jadi lagi macam lambat lak sampai. huhu

    Ehh bila tukar baju blog baru ni. Lain macam masuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha exactly! 2x melangkah tu jadi mcm spoil tu..lagi penat tau..
      hehehe suka tak baju baru ni?kikkkiki

      Delete
    2. Betul, spoil mood je. Kaki pendek langkah pendek. Orang tinggi mungkin okay kot. Yaaa, simple and cute dino :)

      Delete
  11. Panjat bukit bertanah lagi better dari tangga. Penat oii panjat tangga.

    ReplyDelete
  12. lama betul tak hiking.. nampak muka2 have fun

    ReplyDelete
  13. wah bagu ni.. aktiviti sihat boleh cuci mata engan keindahan alam sekali

    ReplyDelete
  14. Teringin juga nak buat aktiviti manjat bukit ini.. Baru plan tetiba dah PKP, walhal sempadan je.. Ini tak tahulah bila baru tercapai.. hehehe

    ReplyDelete