Kerang masak pedas orang bujang

 Kerang masak pedas orang bujang ꘡ kembali lagi di segmen satur-day cook! kali ini resepi derhaka yang akan AD share dengan anda semua adalah resepi kerang amsak pedas. Kita main campak2 je bahan2 yang ada di dapur okay. Tangkap muat je semua. Jom kite tengok.



BAHAN-BAHAN NYA

  • kerang secukupnya
  • serai
  • sedikit gula
  • sedikit garam

DIKISAR

  • bawang besar
  • bawang merah 
  • bawang putih 2 ulas
  • cili kering

 

CARANYA

  1.  Cuci kerang sehingga bersih dan rebuskan sebentar tanpa air untuk memastikan kerang terbuka time kita nak masak nanti
  2. Tumis semua bahan kisar, bawang besar yang dipotong. Kemudian biarkan seketika hingga pecah minyak
  3. Masukkan serai kemudian masukkan kerang, garam, gula, renehkan sehingga masak.

25 ulasan:

  1. sedapnyaaa!!! rindu nak p makan restaurant seafood plak

    BalasPadam
  2. wah sedapnya boleh cuba tu

    BalasPadam
  3. hahaha resepi 'campak2' eh hehhe... ok la tu menjadi gak kan.. janji dapat makan :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah kak ret kite try je hahah jnji sedap ditekak tu bole la hahah

      Padam
  4. Lama pulak x mkn kerang.. rebus dgn serai pon sedap pastu cicah kicap pedassss 😋😋😋

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah kan! sedapnyaaa..makan gitu pon sedap sgt dah rasa

      Padam
  5. hmmm tiba2 macam teringin gila.. mcm susah dapat ja time2 pkp ni mungkin kerang tu jgk kena pkp lol

    BalasPadam
    Balasan
    1. yea wak, susah nk dapat seafood...kite cari ketam payah nak jumpa

      Padam
  6. Main campak2 masa masak kira terer jugak itu. Nampak sodap menu AD :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah mana da kak, terbiasa ikut style mak masak heheh

      Padam
  7. Saya pun dah lama tak makan kerang. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. itula..melepaskan hajat..bila da dapat tu dah tak ngidam dah hahaha

      Padam
  8. Macam mana nak rebus tanpa air?

    BalasPadam
    Balasan
    1. letak dalam periuk then tutup tanpa air..sekejap jedalam 3 minit camtu pastu nanti die berwap then kerang akan terbuka

      Padam
  9. saya tak pernah sekali lagi makan kerang
    but tgk gmbr tu mmg tahu dah nampak sedap

    BalasPadam