Jejari kentang

 Kembali lagi dengan segmen Satur-Day-cook! Yeahh


 

Jejari Kentang꘡Maka bermulalah episod work from home sehingga 14 Jun ini. Mungkin ada yang tercari antara kudapan yang senang dibuat dan bahan yang mudah dicari. Untuk kali ini kita menggunakan kentang. Jom kita tengok resepi nya.


Bahan-Bahan nya

  • Kentang
  • tepung serbaguna Nona

Caranya

  1.  Basuh bersih dan kupas kentang
  2. Potong mengikut lebar yang anda suka (AD suka potong besar nanti die tak lembik bila goreng)
  3. Rendam sebentar kentang yang telah dipotong tadi dengan sedikit garam
  4. Tos dan bilas kan
  5. Goreng dengan api sederhana lebih kurang 2 hingga 3 minit dan toskan
  6. Gaul kentang dengan tepung serbaguna dan goreng kembali dengan api yang besar (kalau goreng dengan api yang kecil kentang akan lembik dan tidak garing)
  7. Angkat bila kentang bertukar warna kekuningan dan masak, sedia untuk dihidang.

AD gunakan nona perisa hot and spicy..Serius sedap gila! dan rangup. Bolehlah bekerja dengan perot gembira. Stay safe, stay home.



 

CONVERSATION

9 Comments:

  1. Okey, lepas ni boleh beli tepung ni. Hari tu ada nampak tapi macam ragu-ragu nak beli. :)

    ReplyDelete
  2. Mesti sedap. Saya suka makanan berasaskan kentang. Kentang goreng, lagilah saya makan..

    ReplyDelete
  3. Oooo... 'jejari kentang'

    take note... :D

    ReplyDelete
  4. saya suka potong ala wedges..pastu saluit tepung goreng tu,,, tuang pula sos keju..yummyyy...tak sihat langsung.

    ReplyDelete
  5. perisa hot & spicy...sedap tu!!

    ReplyDelete
  6. sedapnya..tak pernah pula try buat sendiri.

    ReplyDelete

anakdenesor's bookshelf: read

Keepers Of The Gate: Twilight Ends
10 Little Frogs
A Tale of Two Cities
We Toot: A Feminist Fable About Farting
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Nightmares in Aston - Wicker Village
Zimam: Tragedi Transasi
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
A New House for Mouse
Something for Bebe
Legends of Zita the Spacegirl
Lawak Kampus Jilid 22
All the Bright Places


anakdenesor's favorite books »