Jejari kentang

 Kembali lagi dengan segmen Satur-Day-cook! Yeahh


 

Jejari Kentang꘡Maka bermulalah episod work from home sehingga 14 Jun ini. Mungkin ada yang tercari antara kudapan yang senang dibuat dan bahan yang mudah dicari. Untuk kali ini kita menggunakan kentang. Jom kita tengok resepi nya.


Bahan-Bahan nya

  • Kentang
  • tepung serbaguna Nona

Caranya

  1.  Basuh bersih dan kupas kentang
  2. Potong mengikut lebar yang anda suka (AD suka potong besar nanti die tak lembik bila goreng)
  3. Rendam sebentar kentang yang telah dipotong tadi dengan sedikit garam
  4. Tos dan bilas kan
  5. Goreng dengan api sederhana lebih kurang 2 hingga 3 minit dan toskan
  6. Gaul kentang dengan tepung serbaguna dan goreng kembali dengan api yang besar (kalau goreng dengan api yang kecil kentang akan lembik dan tidak garing)
  7. Angkat bila kentang bertukar warna kekuningan dan masak, sedia untuk dihidang.

AD gunakan nona perisa hot and spicy..Serius sedap gila! dan rangup. Bolehlah bekerja dengan perot gembira. Stay safe, stay home.



 

Share:

10 Comments

  1. Okey, lepas ni boleh beli tepung ni. Hari tu ada nampak tapi macam ragu-ragu nak beli. :)

    BalasPadam
  2. jejari kentang fevret tu

    BalasPadam
  3. Mesti sedap. Saya suka makanan berasaskan kentang. Kentang goreng, lagilah saya makan..

    BalasPadam
  4. Oooo... 'jejari kentang'

    take note... :D

    BalasPadam
  5. saya suka potong ala wedges..pastu saluit tepung goreng tu,,, tuang pula sos keju..yummyyy...tak sihat langsung.

    BalasPadam
  6. perisa hot & spicy...sedap tu!!

    BalasPadam
  7. sedapnya..tak pernah pula try buat sendiri.

    BalasPadam
  8. Tepung ini tak pernah cuba lagi..
    Selalu akak buat dalam bentuk wadges..

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »