Pages

Skip to main content

Bamboo Biryani

Bamboo Biryani Nasi Biryani (بریانی ) atau Briyani atau Biriani (beriani) adalah hidangan berupa nasi basmati biasanya dari beras) yang dimasak bersama rempah-rempah, sayuran, atau daging. Di Malaysia dan Indonesia, hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi (nasi briyani, nasi briani, atau nasi beriani). Nama hidangan ini berasal dari bahasa Parsi, beryā(n) (بریان) yang berarti goreng atau panggang.

Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan. Hidangan ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh, muslim dan kalangan penduduk Sri Lanka.

Rempah ratus dan bahan perasa banyak digunakan dalam beriani, tetapi tidak terhad sahaja untuk, minyak sapi, buah pala, cokmar, jintan putih, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, daun-daun selasih, ketumbar, daun pudina, halia, bawang , dan bawang putih. Kepelbagaian premium termasuk safron. Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging—daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang. Hidangan ini boleh dihidangankan dengan cutni dahi atau Raita, korma, kari, satu hidangan masam terung (terung) atau sebiji telur rebus. *Sumber FB

Salah satu tempat yang terkenal dengan biryani yang sedap terletak di Setia Alam. Bamboo Biryani, baru baru ni AD bekersempatan untuk makan disana. Terletak di kawasan Eco Ardence, Setia Alam. AD memang suka datang ke Eco Ardence ni..macam-macam makankan boleh didapati disini.

Location: L20-G-INT & EXT,ARDENCE LABS,Eco Ardence,Persiaran Setia Alam 40170 Shah Alam, Malaysia

Pelbagai jenis biryani disediakan disini seperti Bamboo Biryani Crab,Bamboo Biryani Prawn,Egg Biryani, Bamboo Biryani Vege, Bamboo Biryani Fish, Bamboo BiryaniMutton dan Bamboo Biryani Chicken. Harga pula bagi AD berbaloi dengan kuantiti hidangan. Satu hidangan tu AD share dengan kawan. Hidangan di hidangkan daripada buluh..menarik bukan. Minuman pon daripada gelas buluh..unik!

Sausana di bahagian luar kedai.
Pelbagai kedai disini

 
 
Tadaa..kan dah cakap nasi biryani tu dimasak di dalam buluh dan dikeluarkan selepas menerima permintaan pelanggan. Brader yang hidangkan ni siap pkai sarung tangan tau..fresh from kitchen. Yang tambah menarik tu dihidangkan diatas daun pisang, wangi aromanya.
 

 

Rating

Presentation  

Price

 Service

 Will repeat again!


Hi, I’m Nad.Full time librarian and part time blogger, not to mention that I develop S.O.S (save our space) The Digitalization of damaged books.

Comments

  1. Mesti sedap ni dimasak dalam buluh. Sajian nasi beriyani yang unik. Kalau ke Shah Alam boleh lah cuba makan kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alang alang datang sini mai la jumpa sekali hehe

      Delete
    2. Moga ada rezeki berjumpa nanti dengan izin Allah :)

      Delete
  2. Wah unik ni.. nanti kalau ke Setia Alam ni boleh la Cik TK singgah

    ReplyDelete
  3. Wow! Unik.. siap ada beriani ketam ek

    ReplyDelete
  4. Hello!! everything looks amazing!! so interesting. Thanks for sharing.

    Blessings!!

    ReplyDelete
  5. Oh WOW, this looks so delicious...you have made me feel hungry!😉
    Thank you so much for this fabulous post.😊😊

    Have a great day!

    Hugs xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh its a post about food..everyone is hungry hehe

      Delete
  6. Wonderful photos and interesting post dear!

    ReplyDelete
  7. ke setia alam sebelum ini makan kambing bakar, lepas ni mungkin boleh cuba nasi briyani bambo ni pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kambing bakar yang mana tu?sini banyak kambing bakar..heheh rojer rojer je klo smpai kesini..

      Delete
  8. Pergh menggodanya rupa nasik itu

    ReplyDelete
  9. penah nampak kt IG... terasa juga nak try 1 hari nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. rojer je anies yea..AD mmg stay area sni..mana tau boleh buat perjumpaan blogger

      Delete
  10. nampak sedap....hr tu nak try yang dekat cameron....tpi kedai tutup...xpernah rasa lg mna mna bamboo briani...

    PS: terima kasih headernya....sangat cantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak kdeai bamboo biryani ni..kat shah alam pon ada..nanti AD update next entry..psstt sis datang sini kita boleh jumpe

      Delete
  11. would like to try here but im so far away in penang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow penang..so far..but penang also have a lot of nice dishes kan

      Delete
  12. Salah satu nasi yang ai tak gemar adalah nasi beriani. Walaupun orang puji melambung. Tapi yang ni macam nice lah. Maybe sebab tak melimpah ruah dengan kari pekat tu. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya nasi kandar kan kuah melimpah..kitwg panggil kuah banjir hahah..yang ni kite tuang sndri kuah..so boleh adjust ikot selera kita

      Delete
  13. Wahh wahh sungguh enak dilihat begitu saja... haha ;)
    .
    Nice review AD comel!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hana chan! lama tak nampak..hahaa mana ada comel nyaa biasa biasa ajaa

      Delete
  14. Delicious.
    www.rsrue.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Boleh masuk tempat nak dituju ni bila ke Shah Alam 😊

    ReplyDelete
  16. the place, the food. well, everything looks amazing!

    ReplyDelete
  17. sedapnya! Jrg jumpa briyani dimasak dlm buluh ni. kalau dekat meme nak gi try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau area sini banyak kedai abam kie...senang sikit nak jumpa..cuma sedap atau tak jela kan..mana tau klo abam kie bercuti boleh cuba

      Delete
  18. wahhhh.. terbaek ni.. siap masak dalam buluh lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tau, wangi buluh tu lagi semua rasa cukup

      Delete
  19. setakat ni hanya pernah lalu saja melintasi Eco Ardence..
    belum ada kesempatan nak singgah. kalo terlajak lagi area sana blh cari nasi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh gak tu klo lalu je..sebab setia alam ni kedalam sikit kan..ha boleh la kot mai sini

      Delete
  20. Hello,
    The food and place looks very nice. Very tasty! Take care! Enjoy your day, wishing you a great weekend!

    ReplyDelete
  21. Fuh, menggoda betul. Kenyang pun dah lapar semula ni

    ReplyDelete
  22. Thank you for your recent visit to my blog. We love Biryani and the photos make it look very appetizing.

    ReplyDelete
  23. wahhh tempting sungguh..fav tunang ni hehe sy kurang sikit beriani^^

    ReplyDelete
  24. I don´t understand your native languaje, so, I offer you sme thoghts in English.
    Excuse Me! And , froma now, I follow you!!!!
    Thanks a Lot and have a nice day!
    ✨🧸🗿🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually i already put google translate..so easy for you to translate.

      Delete
  25. dihidangkan dari buluh, sgt creative, hasilnya tgk pic dah pun dah menyelerakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kreative..aroma dari buluh tu yang best tuh

      Delete
  26. que lugar mas interesante, que maravilla lo que nos enseñas hoy, me ha encantado tu post, feliz verano.

    ReplyDelete
  27. Nasi briyani kalau tak masuk rempah ratus mmg tak sedap jd nya.. hehee. Nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..sebab die punya rempah ratus la yang penyedap ansi nya tu kan

      Delete
  28. Teringin nk gi Eco Ardence ni..wahh, the beriyani nmpk sgt yummy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ada masa singgah la..environment sini pon friendly sangat

      Delete
  29. wow menarik sangat bamboo biriyani ^_^ tempat pun selesa bersih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah tempat die tu yang best..dalam aircond tau..hehe

      Delete
  30. dekat aje dgn mama boleh la cuba nanti kalau ke sana

    ReplyDelete
  31. Pergh!! Sedap mengancam gitu..
    Hidang pula atas daun pisang memang membangkitkan selera..

    ReplyDelete

Post a Comment

anakdenesor's bookshelf: read

Fangs a Lot: Final Notes from a Totally Lame Vampire
Be Prepared
The Lie Tree
When I Was a Kid 4
When I Was a Kid 5
Aku, Kau & Sekolah
Poop Happened!: A History of the World from the Bottom Up
Caveboy Dave: More Scrawny Than Brawny
i before e
Zombie Kid
AWAN
101 Things You Should Know About Math
How to Be Single
My Diary: The Totally True Story of Me!
When I Was a Kid 3
Diary of a Wimpy Kid
Open This Little Book
30 Kesaksian Pengamal Tahajud
When I Was a Kid 2
Once Upon a Miao #3: Even More Stories from the Other Side of Malaysia


anakdenesor's favorite books »