Bamboo Biryani

Bamboo Biryani Nasi Biryani (بریانی ) atau Briyani atau Biriani (beriani) adalah hidangan berupa nasi basmati biasanya dari beras) yang dimasak bersama rempah-rempah, sayuran, atau daging. Di Malaysia dan Indonesia, hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi (nasi briyani, nasi briani, atau nasi beriani). Nama hidangan ini berasal dari bahasa Parsi, beryā(n) (بریان) yang berarti goreng atau panggang.

Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan. Hidangan ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh, muslim dan kalangan penduduk Sri Lanka.

Rempah ratus dan bahan perasa banyak digunakan dalam beriani, tetapi tidak terhad sahaja untuk, minyak sapi, buah pala, cokmar, jintan putih, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, daun-daun selasih, ketumbar, daun pudina, halia, bawang , dan bawang putih. Kepelbagaian premium termasuk safron. Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging—daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang. Hidangan ini boleh dihidangankan dengan cutni dahi atau Raita, korma, kari, satu hidangan masam terung (terung) atau sebiji telur rebus. *Sumber FB

Salah satu tempat yang terkenal dengan biryani yang sedap terletak di Setia Alam. Bamboo Biryani, baru baru ni AD bekersempatan untuk makan disana. Terletak di kawasan Eco Ardence, Setia Alam. AD memang suka datang ke Eco Ardence ni..macam-macam makankan boleh didapati disini.

Location: L20-G-INT & EXT,ARDENCE LABS,Eco Ardence,Persiaran Setia Alam 40170 Shah Alam, Malaysia

Pelbagai jenis biryani disediakan disini seperti Bamboo Biryani Crab,Bamboo Biryani Prawn,Egg Biryani, Bamboo Biryani Vege, Bamboo Biryani Fish, Bamboo BiryaniMutton dan Bamboo Biryani Chicken. Harga pula bagi AD berbaloi dengan kuantiti hidangan. Satu hidangan tu AD share dengan kawan. Hidangan di hidangkan daripada buluh..menarik bukan. Minuman pon daripada gelas buluh..unik!

Sausana di bahagian luar kedai.
Pelbagai kedai disini

 
 
Tadaa..kan dah cakap nasi biryani tu dimasak di dalam buluh dan dikeluarkan selepas menerima permintaan pelanggan. Brader yang hidangkan ni siap pkai sarung tangan tau..fresh from kitchen. Yang tambah menarik tu dihidangkan diatas daun pisang, wangi aromanya.
 

 

Rating

Presentation  

Price

 Service

 Will repeat again!

*Update: They closed it since MCO started..but you can go to another branch at Klang.

Share:

75 Comments

  1. Ada biryani ketam. Unik.

    BalasPadam
  2. Mesti sedap ni dimasak dalam buluh. Sajian nasi beriyani yang unik. Kalau ke Shah Alam boleh lah cuba makan kat sini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. alang alang datang sini mai la jumpa sekali hehe

      Padam
    2. Moga ada rezeki berjumpa nanti dengan izin Allah :)

      Padam
  3. Wah unik ni.. nanti kalau ke Setia Alam ni boleh la Cik TK singgah

    BalasPadam
  4. Wow! Unik.. siap ada beriani ketam ek

    BalasPadam
  5. Hello!! everything looks amazing!! so interesting. Thanks for sharing.

    Blessings!!

    BalasPadam
  6. Oh WOW, this looks so delicious...you have made me feel hungry!😉
    Thank you so much for this fabulous post.😊😊

    Have a great day!

    Hugs xxx

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh its a post about food..everyone is hungry hehe

      Padam
  7. Wonderful photos and interesting post dear!

    BalasPadam
  8. ke setia alam sebelum ini makan kambing bakar, lepas ni mungkin boleh cuba nasi briyani bambo ni pula.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kambing bakar yang mana tu?sini banyak kambing bakar..heheh rojer rojer je klo smpai kesini..

      Padam
  9. nak try tapi jauhnyaaa huhu

    BalasPadam
  10. Pergh menggodanya rupa nasik itu

    BalasPadam
  11. penah nampak kt IG... terasa juga nak try 1 hari nnt

    BalasPadam
    Balasan
    1. rojer je anies yea..AD mmg stay area sni..mana tau boleh buat perjumpaan blogger

      Padam
  12. nampak sedap....hr tu nak try yang dekat cameron....tpi kedai tutup...xpernah rasa lg mna mna bamboo briani...

    PS: terima kasih headernya....sangat cantik....

    BalasPadam
    Balasan
    1. banyak kdeai bamboo biryani ni..kat shah alam pon ada..nanti AD update next entry..psstt sis datang sini kita boleh jumpe

      Padam
  13. would like to try here but im so far away in penang

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow penang..so far..but penang also have a lot of nice dishes kan

      Padam
  14. Salah satu nasi yang ai tak gemar adalah nasi beriani. Walaupun orang puji melambung. Tapi yang ni macam nice lah. Maybe sebab tak melimpah ruah dengan kari pekat tu. Huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasanya nasi kandar kan kuah melimpah..kitwg panggil kuah banjir hahah..yang ni kite tuang sndri kuah..so boleh adjust ikot selera kita

      Padam
  15. Wahh wahh sungguh enak dilihat begitu saja... haha ;)
    .
    Nice review AD comel!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hana chan! lama tak nampak..hahaa mana ada comel nyaa biasa biasa ajaa

      Padam
  16. Delicious.
    www.rsrue.blogspot.com

    BalasPadam
  17. Boleh masuk tempat nak dituju ni bila ke Shah Alam 😊

    BalasPadam
  18. the place, the food. well, everything looks amazing!

    BalasPadam
  19. sedapnya! Jrg jumpa briyani dimasak dlm buluh ni. kalau dekat meme nak gi try...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau area sini banyak kedai abam kie...senang sikit nak jumpa..cuma sedap atau tak jela kan..mana tau klo abam kie bercuti boleh cuba

      Padam
  20. wahhhh.. terbaek ni.. siap masak dalam buluh lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap tau, wangi buluh tu lagi semua rasa cukup

      Padam
  21. setakat ni hanya pernah lalu saja melintasi Eco Ardence..
    belum ada kesempatan nak singgah. kalo terlajak lagi area sana blh cari nasi ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. jauh gak tu klo lalu je..sebab setia alam ni kedalam sikit kan..ha boleh la kot mai sini

      Padam
  22. Hello,
    The food and place looks very nice. Very tasty! Take care! Enjoy your day, wishing you a great weekend!

    BalasPadam
  23. Fuh, menggoda betul. Kenyang pun dah lapar semula ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah sebab gambar die tu menarik sangat kikikiki

      Padam
    2. Hihihi kreativiti AD tu terbaik

      Padam
  24. Thank you for your recent visit to my blog. We love Biryani and the photos make it look very appetizing.

    BalasPadam
  25. wahhh tempting sungguh..fav tunang ni hehe sy kurang sikit beriani^^

    BalasPadam
  26. I don´t understand your native languaje, so, I offer you sme thoghts in English.
    Excuse Me! And , froma now, I follow you!!!!
    Thanks a Lot and have a nice day!
    ✨🧸🗿🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

    BalasPadam
    Balasan
    1. actually i already put google translate..so easy for you to translate.

      Padam
  27. dihidangkan dari buluh, sgt creative, hasilnya tgk pic dah pun dah menyelerakan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah kreative..aroma dari buluh tu yang best tuh

      Padam
  28. que lugar mas interesante, que maravilla lo que nos enseñas hoy, me ha encantado tu post, feliz verano.

    BalasPadam
  29. Nasi briyani kalau tak masuk rempah ratus mmg tak sedap jd nya.. hehee. Nampak sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan..sebab die punya rempah ratus la yang penyedap ansi nya tu kan

      Padam
  30. Teringin nk gi Eco Ardence ni..wahh, the beriyani nmpk sgt yummy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti ada masa singgah la..environment sini pon friendly sangat

      Padam
  31. wow menarik sangat bamboo biriyani ^_^ tempat pun selesa bersih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah tempat die tu yang best..dalam aircond tau..hehe

      Padam
  32. dekat aje dgn mama boleh la cuba nanti kalau ke sana

    BalasPadam
  33. Pergh!! Sedap mengancam gitu..
    Hidang pula atas daun pisang memang membangkitkan selera..

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »