Resepi Lempeng 3 bahan orang bujang

 Hye guys! 🥰
Today AD nak share satu resepi yg simple dan masa untuk preparation pon xsmpai la 5 minit..seriously senang dan cepat! Apakah itu? Lempeng 3 bahan orang bujang diberi nama..eceyyyy
Bahan-bahan
  • tepung gandum 1 cawan
  • air 1 cawan
  • telur 1 biji
Arahan
Sila gunakan cawan yang sama untuk menyukat. Satukan tepung gandum, air dan telur dalam blender then blender kesemuanya..biar sebati tau, blend smpai xde ketulan..supaya masa nak buat lempeng nnti smooth je semua.

Panaskan kuali anda, AD tak letak minyak pon di kuali. Setelah kuali panas tuangkan satu senduk adunan tadi dan tunggu sehingga masak angkat dan gulungkan selepas sedikit sejuk.😃 Sesuai dimakan sewaktu sarapan dan di waktu petang. Dicicah dengan sambal sardin atau sambal ikan bilis. Selamat mencuba!



44 ulasan:

  1. tahniah berjaya buat. ammi br 2x je buat sepanjang 16 tahun dah tak bujang ni

    BalasPadam
  2. Sedapnya.. Nak kena buat juga lah.. Teringin pula nak makan..

    BalasPadam
  3. Nampak sedap! fav jugaa makan lempeng dgn sambal tumis untuk minum ptg ^^

    BalasPadam
  4. EH senang je rupanya ek, bolehlah nak cuba lepas ni :D

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. tu la menggoda kan gambarnya..nasib la elok je rupa kejadiannya

      Padam
  6. Ok boleh buat sebab dah dapat resepi yang sonang hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh senang sangat..memula dulu pon x tahu..igtkan susah..rupanya senang je

      Padam
  7. senang gila! hahaha thank you sharing

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. klo lempeng kelapa lagi best..tapi sini susah nak dapat kelapa parut..

      Padam
  9. Hana tak suka lempeng... lempang suka lah.. eh??? hahahah gurau je kak!
    .
    Oh ya, nice sharing! Inshaallah nak try buat.
    *Inshaallah je tau... hahaha :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehh boleh..sis dengan senang hatinya nak bagi lempang..meh sini meh..hahaha
      sengal..klo free sila la cuba

      Padam
  10. tak pernah buat tapi sedap juga makan cicah dengan sambal ikan bilis..hehe ♕Tiara Sapphire♕

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan..nak garing sket kne tggu lama sket..besttt

      Padam
  11. menarik..cara buat lempeng sama mcm buat roti jala
    cuma perlu tambah kunyit dan garam skit :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah la..baru perasan..hahah roti jala pon fav saya gak sis

      Padam
  12. Try makan dengan sambal hijau. Serius sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeake?wah! tak pernah pula buat sambal hijau..aishhh kena belajar buat nih

      Padam
  13. Kenapa gambar lempeng ni nampak begitu menggiurkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab orang yang tengah tengok ni lapo hahaha

      Padam
  14. Lama dah tak buat lempeng..kena dengan sambal ikan bilis memang sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh la buat minum petang sis..cuaca hujan ni syok minum pulak teh panas..heheh

      Padam
  15. Sedap tu cicah samval bilis/sardin.Simple dan mudah. Guna bahan kat daput tu kan AD. Kita pun suka lempeng

    Done follow sini

    BalasPadam
  16. Bkn org bujang je. Org kawin cam akak pun malam2 dui buat gak ni... Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyea akak..betul tuh..janji senang nak buat kan..haha

      Padam
  17. Cantik kejadian lempeng tu. Haruslah kan cantik sebab tak berketul. Memang sedap cicah dengan sambal sardin atau sambal ikan bilis. Tq for the recipe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha tu la..bila tak berketul elok je rupa kejadian die tuh...
      selamat mencuba

      Padam