Terung masak pedas

 


Terung masak pedas꘡Hye peeps! Rasa macam lama menyepi kan..heeheh ambil mood..payah bila mood nak blogging ni tetiber ilang kejap...bukan apa sebab kekangan data internet. Majuk betul dengan celcom. Lastnya AD terus masuk wifi kat rumah ni..harapnyasemakin laju data,semakin banyak la AD berblogging kan..xde feel klo menaip  blog guna hp..So anyway back to the weekly segment which is Satur-Cook-Day!!!

Resepi kali ini adalah "Terung masak pedas" Okay menu kali ini senang untuk disediakan. Btw ini adalah versi AD tau..lain orang lain caranya..

Bahan-bahannya:

  • terung
  • ikan bilis
  • cili kering(blend)/cili boh
  • bawang besar (blend)
  • garam
  • gula
Caranya:

  1. Sediakan mangkuk yang berisi air dan sedikit garam. Masukkan terung yang telah dihiris ke dalam mangkuk tersebut. Ini bertujuan untuk mengelakkan terung bertukar menjadi warna kehitaman.
  2. Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
  3. Tumis bawang besar yang di blend, cili  kering yang diblend dan biarkan seketika hingga pecah minyak
  4. kemuadian masukkan terung dan goreng sehingga masak
  5. masukkan bahan perasa, gula dan garam last sekali masukkan ikan bilis goreng tadi.
Ha amacam..Senang kan..selamat mencuba!


Tags:

Share:

9 Comments

  1. Mudah juga rupanya bahan-bahan.
    Semoga bersemangat semula.

    BalasPadam
  2. Senang cara ad masak. sedap tu terung goreng berlada. suka pedas pedas :)

    BalasPadam
  3. Sedapnya. Suka nak makan terung tapi tulah jadi alahan.

    BalasPadam
  4. antara menu fevret jugak ni.. masuk uni baru belajar makan terung.
    baru tahu adeeh sedapnya terung hehe..

    BalasPadam
  5. Hai jiran, esok masak ape lak? Hehehe 🤭

    BalasPadam
  6. love love love this masakkan!! my mom tak pernah masak but klu p kedai makan sure i beli.. but i allergic to terung hahaha ... sbb enzyme but sedappppp

    BalasPadam
  7. Ok! Uncle nak cubalah... Jap... Copy link > Wassap to aunty ... (keh keh keh)

    BalasPadam
  8. Suka terung masak pedas ini.. Memang best makan dengan nasi dan ikan goreng..

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »