Vaccine Journey

Vaccine Journey꘡ Baru ada masa nak update. Alhamdulillah AD dah settle 2 dose sejak June yang lepas. 1st dose pada bulan May dan 2nd dose pada June. AD dapat Sinovac je..it's okay la, tak kisah la..janji vaksin. Kebetulan sangat pusat vaksin ni dekat sangat dengan rumah tau. Mudah sangat urusan nya.



 
Kalau anda datang awal sangat pon tak boleh masuk. Diaorang suruh tunggu dekat luar. Macam AD, AD keluar time ngam2 je. Kalau lambat it's okay, anda kene tunggu jela. Tapi proses nya sangat mudah. Once da sampai ke pusat vaksin tu scan mysejahtera then beratur masuk ke dewan.
 
 
 
Once da masuk ke dewan tu, anda akan diberikan borang. Fill in the form, make sure bawa la pen sendiri yea, disana memang tidak disediakan pen. Diaorang akan bagi board untuk alas kertas tu je. AD memang selalu spare pen sebatang dalam beg, dulu zaman malas nk download mysejahtera asyik tulis kat buku je tu yang memang spare pen. La ni memana pon da guna apps kan. Lagi mudah bukan.
 
 

 

Once dah Fill in the form tu nanti anda kena la tunggu dipanggil no giliran anda untuk depa key in data anda dalam komputer. (kalau ada alahan/laergik/sakit.. sila beritahu time ni) No giliran tu diberikan sekali masa anda ambil borang. Selepas tu anda akan berpindah pula ke area menunggu. Okay yang ni kita akan menunggu doc untukk datang sign pada form yang kita tulis tadi. Sebelum doc sign, doc akan bagi penerangan mengenai jenis vaksin yang akan diberikan. Masa ni kalau ade pape yang concerns sila la tanya doc yea. Jangan malu malu. Oh ya make sure bawa IC sekali tau.


 
After doc sign borang tadi, kita just tunggu giliran lah untuk disuntik. After kne suntik tu, anda akan stay di ruangan pemerhatian selama 30 minit. Untuk memastikan anda tiada side effect. Proses untuk 2nd dose masih sama, malah lagi laju kerana xde proses taklimat. Once dah masuk ke dewan, anda terus diberikan no giliran and go straight to ruangan menunggu untuk dicucuk. Ha time ni anda kena bawa kad vaksin dan juga borang vaksin yang daripada sesi dos pertama dulu. Cucuk then go to ruang "termenung" dan acara yang ditunggu-tunggu of coz bergambar. LOL.



Saya sudah! anda bagaimana?


25 ulasan:

  1. Alhamduilah, Naim masih menunggu untuk vatsin ini maybe tak lama dah kot hehe

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah. Senang PPV dekat dengan rumah je. Betul tu, tak kisah vaksin apa. Asalkan vaksin. Hai geng Sinovac. Sama kita!

    BalasPadam
  3. Tahniah. Samalah saya Sinovac. Insyaallah, 22 Julai ni dos kedua.

    BalasPadam
  4. Oh hai #teamsinovac ☺️☺️☺️☺️

    BalasPadam
  5. Alhamdulilah.. Tahniah juga buat AD.. Dh lengkap dedua dos.. Syabas heheh

    BalasPadam
  6. Tahniah AD..shida masih mnunggu giliran vaksin nih..lama dah reg huhuuu

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah..dah settle 2 dos..sdg menunggu 2nd dos khamis ni..

    BalasPadam
  8. bestnyaa ! dah settle dua dose! Me still waiting lagi huhuhu

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah...moga vaksin ni menjadi asbab agar terhindar dari dijangkiti

    BalasPadam
  10. kerajaan arab saudi x terima sinovac pula.. huhuhu

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah done vaksin selamat hendaknya

    BalasPadam
  12. alhamdulillah..dah dapat vaksinnya :)

    BalasPadam
  13. Wah! Dah 2!

    Unccle insyaAllah awal Sept ni...

    BalasPadam
  14. Kita belum. Tengah sabar menunggu, hari-hari check mysejahtera.
    Alhamdulillah, AD dah selamat 2 dos.

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah tahniah, saya belum lagi..doakan ye :)

    BalasPadam
  16. Alhamdulillah. dah selesai juga 2 dos vaksin. Ikhtiar kecil kita kan, moga ada kebaikan buat semua. wahh, team KJ ye

    BalasPadam
  17. So glad things went well and you were able to get your vaccine!

    BalasPadam
  18. Alhamdulillah lega sudah selesai.

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah, selesai dua dos.

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah. Tahniah AD. Moga jadi asbab kita semua boleh bebas dari wabak covid19 ini :)

    BalasPadam
  21. hubby mama amik vaksin kat tempat ni AD. apapun alhamdulillah udah selesai dos pertama ye tahniah

    BalasPadam
  22. Alhamdulillah. Baru settle satu dos. Amik AZ, nasiblah memang gap lama. Huhu. Semoga AD sihat dan dijauhkan dari covid

    BalasPadam
  23. Alhamdulillah. Team sinovac ye... Saya Pfizer. Moga baik-baik saja.

    BalasPadam
  24. Alhamdulillah. Dah lengkap dua dos. Akak pertengahan bulan lapan nanti.

    BalasPadam