Resepi nasi lemak confirm jadi

Resepi nasi lemak confirm jadi ⎸ AD memang penggemar nasi lemak tapi tak pernah cuba buat..then PKP la membuatkan AD bertukar menjadi chef yang tak diiktiraf..hahah. mula mencuba pelbagai resepi..AD dapat reseepi ni daripada google..maaf tak igt pula dari site mana.

tadaaaa
Bahan-bahan:
  • 2 Pot beras
  • 1 1/2 air
  • 1 1/2 santan
  • Secubit garam
  • 1-2 ulas bawang merah dihiris
  • 2 inci halia(dihiris)
  • daun pandan(disimpul)
Cara-caranya:
  1. Cuci beras sehingga bersih
  2. masukkan sukatan air dan santan (make sure guna bekas sukatan yang sama)
  3. Masukkan hirisan bawang dan halia.
  4. kacau semua bahan dan masukkan satu sudu minyak(untuk mengelakkan nasi bergumpal)Masak seperti biasa
  5. Bila nasi hampir masak,gaulkan nasi supaya santan tidak berkumpul di bahagian atas nasi
SAMBAL
Kesedapan nasi lemak bergantung pada sambalnya..jom belajar cara membuat sambal nasi lemak.

Bahan-bahan:
  • ikan bilis secukupnya
  • bawang besar  (dihiris)
  • sedikit gula
  • sedikit garam
  • gula merah
  • asam jawa (bagi siapa yg gemarkan rasa sedikit masam) tapi AD tak letak pon

DIKISAR
  • bawang besar
  • bawang merah 
  • bawang putih 2 ulas
  • segenggam lada kering(rebus dan kisar)
CARA-CARANYA:
  1. Goreng ikan bilis dan tos kan (sebab suka ikan bilis yang rangup jadi goreng berasingan daripadasambal)
  2. kisar bawang putih dan bawang besar 
  3. kisar cili kering(dikisar berasingan daripada bawang)
  4. panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak
  5. tumis bawang putih dan bawang besar yang dikisar. Bila naik baunya masukkan cili kering yang diblend bersama bawang besar yang dihiris 
  6. tumis sehingga pecah minyak dan masukkan gula merah
  7. Akhir baru masukkan air asam jawa dan renehkan sehingga betul betul masak
  8. sebelum angkat, masukkan ikan bilis yang telah digoreng gaul seketika dan angkat.
Selamat mencuba!😉

Share:

34 Comments

  1. Makan masa masih panas, perhh

    BalasPadam
  2. Baru lps bt nasi lemak, tp sambal suami buat. Hahaha mmg best mkn panas2

    BalasPadam
    Balasan
    1. alolololo cweet nau cik nina nih..hubby masakkan pula..kompem bertambah haha

      Padam
  3. CP belum pernah masak nasi lemak lagi.. selalu kakak yang masak kan.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni pon masa pkp ritu try..then menjadi..so resepi ni boleh dipercayai la hehe

      Padam
  4. me too ! pengemar nasi lemakkk but tak reti masak hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh try buat..ni pon bljar dari google hehe

      Padam
  5. sambal yg sedap buat nasi lemak jd sedap..looks yummy! terbaik..

    BalasPadam
  6. Welcome to the club, haha..mak pun baru berkecimpung dalam dunia masakan jugak ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha tu la habis naik berat asyik makan je

      Padam
  7. kalau minyak tu lebih sikit masa menumis sambal pun akan buat sambal tu extra sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeake..tapi saya tak boleh pulak klo makanan minyak sanagt..nanti mula lah tonsil datang

      Padam
  8. Senangnya resepi nasi lemak yang ni. Boleh cuba ni family suka sarapan nasi lemak. Thanks!

    BalasPadam
  9. Belum pernah guna gula merah dalam sambal tumis.

    BalasPadam
  10. Banyak2 resipi, nasi lemak paling malas nak cuba. Tak tahu lah kenapa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mgkin rasa susah nk bajet santan dengan air tu kot

      Padam
  11. masakan nasional ni.. alahai tetiiba teringin plak mama

    BalasPadam
  12. Dah lama tak makan nasi lemak buatan sendiri 🤭

    BalasPadam
  13. Thank you for sharing this wonderful post keep your awesome work
    I have many hobbies. I love to travel and read. But my favorite hobby is cooking. Let me tell you why! First, I'll tell you a little bit about why I started cooking. Secondly, I'll give you some information about what I like to cook. Third, I will say how I use the vietnamese food for cooking.

    When I started cooking, I was 10 years old. My mom wants me to be a chef. She has always believed that girls have to make different types of food, because one day they will get married. In my country, it is normal for girls not to cook. I feel lucky because I can cook many dishes. Now that I cook some of the dishes my children and husband love, I become happy and proud of my mother and myself. i am a food blog

    BalasPadam
    Balasan
    1. you soo lucky!please share more about Vietnamese food..would love to try it

      Padam
  14. yummy....naseb baik dah sarapan pagi ni...hehhee...

    BalasPadam
  15. Adoi.. sedap pula nengok nasi lemak AD.. ini menu kesukaan akak di hujung minggu..

    BalasPadam
  16. Suka makan nasi lemak masa breakfast. Dapat yang baru masak tu lagi sedap. Sama style kita suka goreng ikan bilis dulu dan asingkan.

    BalasPadam
  17. Nasi lemak sedap dimakan panas2. Kalau dah sejuk tak laku dah, tu yg malas sikit nak buat.

    BalasPadam
  18. Ala....langsung terasa nak kena masak nasi lemak weekend ni.

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »