Kalendar puasa 2021

 Hello peeps! My beloved readers. Diam tak diam dah nak habis bulan 1 dah. Lepas tu tak lama lagi nak masuk bulan Ramadhan,,uish cepat tahun ni. Bulan 4 guys.ready ke tak tu? Ish AD pon nak ganti puasa cepat, takot nanti tak sempat, ha da kena bayar fidyah. Fidyah da boleh bayar online guys, jangan risau but jangan la pulak sengaja taknak ganti puasa yeadok. 

Anda boleh layari laman web zakat selangor untuk mendapatkan jumlah bayaran. https://www.zakatselangor.com.my/info-zakat/zakat-kewajipan-berzakat/fidyah/

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat mengganti puasanya di bulan Ramadhan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Alang-alang kita bercakap mengenai puasa meh kita tengok kalendar puasa bagi tahun 2021.

Picture credit to owner.

Hari Putih

Kita digalakkan untuk berpuasa pada hari putih(Ayyamul bidh) So macam mana nak tahu bila kena puasa putih? ianya jatuh pada setiap pertengahan bulan 13,14,15 Qamariah kecuali hari tasyrik 13 Zulhijah. 

Kenapa ianya dipanggil hari putih?

 AD baru tahu sebabnya, kerana pada hari kejadian, malam-malam tersebut disinari dengan cahaya bulan putih sebab ianya bulan purnama.

Rasulullah SAW bersabda: “Puasa pada tiga hari setiap bulan adalah seperti puasa sepanjang tahun.” (Riwayat al-Bukhari)

Niatnya berbunyi: Nawaitu sauma ayyamal bidh sunnatan lillahi Ta’ala (Sahaja aku berniat puasa pada hari-hari putih sunah kerana ALLAH SWT).

Seandainya tidak sempat berniat pada waktu malam sebelum berpuasa keesokannya, ia boleh sahaja dilakukan selepas terbitnya fajar. Asalkan kita belum makan dan minum serta melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa.

 *Credit info daripada owner website.

CONVERSATION

18 Comments:

  1. Nice sharing :) Saya pun berpuasa pada hari-hari putih bermula bulan lepas.

    ReplyDelete
  2. Sedar tak sedar, Ramadan semakin dekat. Follow back here : 523

    ReplyDelete
  3. hari ni baru belajar hari putih tu apa.. thank you AD

    ReplyDelete
  4. Selamat menggantikan puasa, Nad. Akak dah settle tahun lepas, masa puasa 6 bulan syawal.

    ReplyDelete
  5. Tak terasa ya bulan Ramadham sudah dekat lagi ..., sepertinya baru kemarin saja dirayakan.

    Pwrputaran pergantian hari memang tidak terasa.

    ReplyDelete
  6. kite belum ganti puasa lagi.. kena cepat nih :)

    ReplyDelete
  7. Hello!! this is really interesting.

    Blessings!!

    ReplyDelete
  8. InshaAllah. Selamat menunaikan puasa sunat. Pejam celik pejam celik cepat Kejap je dah bulan Ramadhan nanti :)
    Btw, tq share calendar puasa :)

    ReplyDelete
  9. Insha Allah, Banyak ganjaran kita berpuasa ini. Dan tak sabar hendak ketemu Ramadhan

    ReplyDelete
  10. Dah habis ganti dahh.. selalu memang kena siap ganti sebelum masuk tahun baru.. Risau semakin malas. huhu.. Nice info.. tpai x pernah buat puasa putih tu.. One day nak try lah. Hehe

    ReplyDelete
  11. sekejap je dah nak masuk bulan ramadhan. nice sharing :)

    ReplyDelete
  12. berharap benar dpt solat tarawih di masjid n surau pd Ramadan akan dtg. Aamiin...

    ReplyDelete
  13. Pengetahuan baru ni. Nice sharing Nad.

    ReplyDelete
  14. Dah nak masuk bulan 2,, kena ganti puasa sebelum masuk bulan puasa.. Haraplah dapat solat terawih semula,, rindu nak solat sesama

    ReplyDelete
  15. Sekejap je dah nak puasa.. Alhamdulillah settle dah ganti..
    Selamat mengganti puasa AD..

    ReplyDelete
  16. bagus ada calendar ni senang nak rujuk nanti

    ReplyDelete