Sotong goreng tepung orang bujang

Sotong goreng tepung orang bujang꘡ It's Satur-cook-Day again! yeah kembali lagi kita bersama segmen food of the day. Kali ini AD nak share satu resepi yang ringkas, dan mudah untuk disediakan iaitu 


Sotong goreng tepung orang bujang

 

Ha nama nak gah je yeadok. Bahan yang diperlukan mudah dan senang untuk didapati.

Bahan-bahannya:

  • Sotong secukupnya
  • Bread crumps
  • Telur
  • tepung serbaguna (boleh gunakan pelbagai jenama, AD guna adabi sebab pedas)

Caranya:

  1. Bersihkan sotong dan potong kecil
  2. Celupkan sotong ke dalam telur
  3. Kemudian celupkan ke dalam tepung adabi
  4. celupkan sekali lagi ke dalam telur (untuk memastikan sotong diseliputi dengan baik)
  5. kemudian  celupkan ke dalam bread crumps dan goreng

* eh macam complicated la pulak arahan tu..hahaha paham ke idok kekawan?hehehe

 

Share:

15 Comments

  1. title dia ..ahaha klu org yg dah kwen pun sure masa sama ja sbb senang hehe

    BalasPadam
  2. sedapnya, kunyah2 waktu ptg nice sgt nih..

    BalasPadam
  3. Wah! Cantik kejadiannya sotong goreng tepung orang bujang. Nampak sedap tu.

    BalasPadam
  4. Sedap ni, makan panaa-panas. Yummeh!

    BalasPadam
  5. sedap makan sotong celup tepung. nak buat pun senang :)

    BalasPadam
  6. cantik kejadiannya.. kalau sy masak sotong goreng tepung, mesti tepung nya lari meninggalkan sotong 😂😂😂

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha Cik TK punya pun sama ily, tapi tak la sepanjang masa. Bukan sotong je. Tauhu goreng tepung ke, tempe goreng tepung ke, bahkan ayam sekalipun, kadang-kadang berlari-lari tepung dia tak dapat nak kejar.

      Padam
  7. tengok gambar pun dah terasa2 rangupnya sis

    BalasPadam
  8. Cantik kejadiannya! Simple but nice! Nyummy!!!

    BalasPadam
  9. Ini makan saja-saja buat ratah.

    BalasPadam
  10. Nampak kerangupan sotong goreng tepung tu Ad. krup krap krup krap makan ni. Sodap!

    BalasPadam
  11. Tepung goreng adabi memang sedap.. Best pula tengok sotong goreng tepung AD tu..

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »