Primer base make up

Hye peeps,
Right now AD ada cuti seminggu..sebab dah half term kat tempat AD..alhamdulillah..bila kerja di international school ni cuti follow cuti sekolah..then klo nak cuti lbh kne apply cuti tanpa gaji pula tau(unpaid leave)..uih tak mampu nk apply nnti potong gaji..so since beta ada byk masa kat rumah..insyaallah akan banyak tutorial dan review diberi based on aktiviti yang AD lakukan dirumah la yea..heheh..sepanjang cuti ni AD akan update entry guna fon je..nmpk tak kemalasan nak hadap laptop disitu..yeala klo by fon smbil baring leh update..jadinya mohon abaikan kesalahan ejaan atau layout yg merapu..after cuti AD akan betulkan balik.Makanya mari ler kite tgk D.I.Y primer based make up yang AD buat sendiri kali ini..

Apa itu primer?
Primer adalah bahan wajib letak sblom foundation. AD cakap primer ni penting sbb apa,sebab primer ni la yang membantu menjadikan solekan wajah kita matte je..primer juga menyerap lebihan minyak pada kulit muka malah merupakan lapisan pemisah antara foundation dan kulit..which means foundation tak kene direct pada kulit dan tak menyebabkan pori kulit tersumbat maka kulit muka bebas jerawat..yeayyy hebat kan.

Oke clear tak penerangan yang AD berikan?ada soalan tak?klo ada nnti komen oke..beta cuba reply..Mai kita tgk items yang diperlukan.




Anda cuma perlukan
1.pelembab
2.aloe vera gel
3.container
4.stick utk kacau bahan bahan td
5.sunblock


Since AD gunakan pelembab mary kay jadi mmg sehabis mungkin cuba jimat kan ...huuu agak mahal la bg AD disebabkan itu AD cari alternatif  lain untuk jimatkan barang AD since primer kat luar sane pon boleh tahan juga harganya.



Cara untuk membuatnya adalah campurkan semua bahan tadi dalam container dan kacau sehingga sebati..anggaran bahan agar sama byk kuantitinya. Jgn byk sgt pelembab nnti cair.Tak best pkai. Selesai cmpurkan,bolehah cuba..make up jd tahan lebih lama dan muka tak bercapuk capuk.. best tau..apa kata anda cuba..


Tadaaaaa kan dah jadi da tu..heeee

Share:

27 Comments

  1. Wahhh! nice sharing!! :D
    .
    btw base make up tu apa? hohoho T^T sorry for being 'Jakun'

    BalasPadam
    Balasan
    1. base make up tu mksud die asas make up..sblom letak foundation atau bb cream atau cc cream kite letak dlu primer..die punya function mcm pelembab juga la..mcm AD since da guna primer boleh skip part pelembab..pkai toner then terus pkai primer...hee faham tak hana?

      Padam
    2. faham cikgu... hehe >_< Sorrylah.. buat AD terpaksa explain dengan secukup rencah huhu T^T

      Padam
    3. hahah xde hal cik hana..utk cik hana ape pon bole..cewahh

      Padam
  2. Balasan
    1. nak jimat..hehe klo kat luar..primer tu harga 40hengget tau..plg murah pon 25 hengget..baik la buat sndri..bahan semua ada

      Padam
  3. Wow! This is my first time tengok orang DIY primer. Maybe I should try it one day. Thank you for this post.

    BalasPadam
  4. Menarik. Sangat kreatif. Bolehla try lepas ni. Tq AD.

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. heheh cuba la sis..rasa sejuk dr aloe vera tu yg best

      Padam
  6. bagus kalau boleh DIY
    Jimat banyak

    BalasPadam
  7. Wah DIY je ni..Menjimatkan betul. Nanti nak try la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua bende nak jimat je AD ni hahah tu yg wat diy sendri tuh

      Padam
  8. peminat produk kecantikan..

    Fuh!

    mesti orangnya cantik juga kan

    BalasPadam
  9. Balasan
    1. hahah hans pkai primer ke hahah jgn wat lawak ni

      Padam
  10. Wah pmdiy primer sendiri. Senang jer.nanti boleh buat sndiri juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah klo bahan semua da lengkap kan..bole je terus buat..mostly mmg guna bahan tu pon

      Padam
  11. Wah, nice sharing sis.. Zaman sekarang nie memang kena berjimat cermat terutama bila nak beli alat mekap sebab harganya pun bleh tahan jugak.. Dah ada DIY nie, kira okey la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..harga sekarang kemain lagi ha mahai nau la..tu la ni nasib la ade diy..boleh la juga bawak berjimat

      Padam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »

Dino Colony

Translate