D.I.Y Bantal comel

Hello peeps!
Arini AD nak ajar macam mana nak buat bantal kereta sendri..haaa customized sket baru rasa bantal tu lebih beharga kan..yang ni AD buat untuk letak dalam kereta sndri..saja nak cntikkan dalam kereta sbb rasa kosong je kan.Jangan risau cara nak buat bantal ni senang je tau..jom kite tgk items yang diperlukan. 

ITEMS
  • Gunting kain
  • felt
  • fiber
  • jarum peniti
  • benang
  • template(gambar)
CARA-CARA NYA:

Pertama sekali anda perlukan template untuk sebarang bentuk yang anda inginkan,macam AD gunakan silhouette perempuan sebab rasa macam unik je kan. Selepas itu,print template tadi dan tekap ke atas kain felt..dan gunting mengikut template.Sila rujuk gambar di bawah.

AD lekatkan kain felt tersebut menggunakan jarum peniti dan jahit menggunakan jahitan jelujur halus.Rujuk gambar dibawah. 


Setelah selesai mejahit silhouette teruskan pula dengan jahitan sekeliling felt dengan jahitan insang pari.Rujuk gambar dibawah.


Make sure jangan jahit sehingga habis dulu,kerana kita nak masukkan fiber ke dalam bantal..fungsi fiber ni nak bagi bantal ini penuh gebu gemok begitu..hahaha..setelah masukkan fiber dan teruskan menjahit sehingga habis.

Tada!! cantik tak AD buat?hhehe

Tags:

Share:

41 Comments

  1. Cantiknyaaa AD. Ika tak kreatif cm AD. Buatkan satu hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha buatkan ke?tunggu birthday ika la camtu..heheh klo nak beli kne pm tepi kikiki

      Padam
    2. Hahaha jgn. birthday ika bulan lima karang. 🙊🙊🙊🙊 Cantik. suka tgk. kreatif. Ika tangan tak reti jahit haha

      Padam
    3. hahah boleh je utk cik ika kite ni..tggu bulan 5 yea dear heheh..alaa boleh belajar la jahit tu...AD dulu pon bukan pandai jahit..lelama blja bru oke

      Padam
  2. Balasan
    1. hehehe kannn ase nk jdaikan bantal biasa pula

      Padam
  3. Comel... Untung kan boleh buat sendiri 😊

    BalasPadam
  4. cantiknya! warna hitam dengan pink memang naik kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. naik seri kan..pink tu yg bg naik kaler sebenarnya hhee..xnmpk cam pempuan sgt hehe

      Padam
  5. Balasan
    1. kan!boleh buat gak..hahahdah la lembut je..sedap plok

      Padam
  6. tak perlu mesin jahit pun.. menarik betul.

    BalasPadam
  7. Kreatifnya AD! ^^ hehe senang2 macam tu pun belum tentu Hana boleh buat haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni special diy utk hana chan kite la...kan suka bende comei mcm ni hehe..hahah praktis hana..boleh punya

      Padam
  8. Fuh kalau la zumal boleh buat bantal sendiri camni, mau sambung tidur lagi ni...

    BalasPadam
  9. kreatif dan comel sangat. kalau ana confirm tak menjadi sebab fail bab menjahit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah memula dulu pon camtu..da lelame baru menjadi

      Padam
  10. kreatif sungguh. Teringat zaman muda-mudi akak dulu pon rajin buat kerastangan ni.
    Sekarang dah malas ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni pon klo masa free je..da bz xde nye nak hadap hehe

      Padam
  11. kreatinya Nad.. rajin pulak tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu bila tgh rajin..klo tgh malas mmg tak buat haha

      Padam
  12. Balasan
    1. bila ada masa rajin la..cuba klo bz..hahah mmg tak la

      Padam
  13. Siqah tak pandai jahit T_T Jahit baju koyak je la yang boleh pun. Hii. CAntik dah bantak comel bila dihias begitu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. alaa dulu AD pon tak pandai..dok blja pandai la

      Padam
  14. Wow..pandainya buat bantal. Boleh buka tempahan dah ni..

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »