Inspiring ideas for your bullet journal book

Inspiring ideas for your bullet journal book ꘡Hello  my fellow Dinosaurian! So many things to do yet so little time ( as if  aku ni ahli  politik pulak.LOL) Haha! AD akan balas kunjungan anda satu persatu okay. Don't worry, slowly but surely I will do that. Hookeyy back to the topic, for those yang baru berjinak jinak dengan dunia journal kan then cam a bit blur or xde idea dah nk letak ape dalam journal anda meh sini meh AD share a few ideas yang anda boleh letak dalam journal anda.

Okay ini adalah journal anda, so anda boleh decorate ikut ape je yg anda suka. Toksah la takut apa orang kata, tulisan buruk ka apa ka, suka hati anda la *sambil flip tudung LOL. Here a few inspiring ideas for your bullet journal book:

1. List of books to review

Khas kepada anda yang minat membaca especially bookstagram kan, list ini sangat membantu sebenarnya. AD buat list ni untuk make sure semua collaboration review dengan authors dibuat mengikut timeline yang diberi. Untuk keep track dan reminder bila anda kne submit review.

 

 

2. Reading Log

AD biasanya guna goodreads untuk track progress buku tapi at the same time jugak AD akan update juga dalam journal. rasa lagi teratur kalau dapat tengok progress depan mata. AD baru je habis membaca buku "The Birthrights" Review akan menyusul di next post. Kalau anda perasan warna ribbons di tepi setiap progress itu berbeza. Bergantung kepada jumlah bintang yang AD berikan kepada buku tersebut. So far both of ribbons warna purple means 3 star je AD bagi untuk kedua buku tersebut.



3. Movie Tracker

Sesuai untuk anda yang ada banyak  movie nak di tonton tapi xda masa dan bagi mengelakkan anda lupa movie apa yang nak tonton. AD biasanya akan masukkan list dalam wish list di Netflix tapi tak semua cerita yang AD nak tengok ada dalam Netflix, so ini adalah salah satu solution untuk anda keep track.

 


 
4. Quotes of the day

Sometimes, kita juga perlukan food for our soul kan. Ada masa kita rasa down, ada masa kita rasa stress. Begitulah kehidupan.Jadi why not salurkan positive energy dengan menulis qoutes of the day, or perhaps qoutes of the week. Sebagai ingatan bahawa hujan pasti kan berhenti dan mentari kembali bersinar. *Erkk puitis ngat pulak

 

 

 5.  30 Day Gratitude Challenge

Bagi AD ini merupakan terapi yang bagus untuk dilakukan. Sometimes kita lupa betapa berharganya sesuatu perkara dan kita sering kali terlepas pandang. Jadi why not start noticing sekecil kecil perkara yang berlaku dalam hidup kita and embrace it. List of gratitude ni akak AD yang bagi. Dia tau adik die sejenis yang suka menulis.

 


 6. To do list.

Rasa susah nak bahagikan masa, dan bagi mengelakkan terlepas pandang sesuatu perkara ada baiknya anda buat to do list. Ambil masa untuk teliti perkara2 yang hendak dilakukan dan tulis, like nak renew lesen kereta or nak service kereta. Boleh letak juga grocery list kan. Semuanya bergantung kepada anda.

 

Hee my to do list terpaksa di hide kan..malu la cheq..hahah

 

Harap pengkosian kali ini bermanfaat untuk anda semua.


 


 

 

Tags:

Share:

35 Comments

  1. Thanks for the sharing! Selama ni letak semua list dalam phone je tapi better buat jurnal macam ni kan, nampak depan mata lagi semangat gitu hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha itu lah, sebab suka nampak depan mata, pastu rasa cam kemas sikit klo buat dalam buku heheh

      Padam
  2. cantiknya journal AD, jarang tengok orang keep track buku dan movie dalam journal. sis pun malas nak buat..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah ni journal rojak namanya..men campur je semua..
      ada masa rajin, ada masa malas juga ni haha

      Padam
  3. rajin apa saja boleh buat kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh tu la kak PI..banyak masa kat rumah ni since pkp kan

      Padam
  4. rajinnya dia... akak ni sejenis ikut mood kadang berbulan mood tak mari

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama je kak..datang malas nya journal tu dok lagu tu jela

      Padam
  5. Love it!
    Akk ni baru nak berjinak-jinak dgn jurnal. Thanks for the inspiration muwah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeayyyy ada genk..cepat post kite nak tgk hikhik

      Padam
  6. Wow.. kreatif.. akak pun ada bullet journal tapi takdelah lukisan² tue, tak reti..😂😂

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala akak, kite ikut mood..lukis pon cincai je ha..tgn kaku hahah

      Padam
  7. Bagus juga ada catatan.. Catatan kita lbakal jadi sejarah dalam 100 tahun lagi.. Anak, cucu, cicit boleh membacanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahha tu dia cucu cicit sekali ha hahaha

      Padam
  8. jurnal akak tu agaknya rindu dekat akak...kejap ada kejap takde je tuan dia ni menulis dalam tu..hahahaha

    BalasPadam
  9. rapi sekali catatan journalnya kak, aku jadi ingin menauladani...tetima kasih atas sharingnya...menumbuhkan semangatku untuk membaca lagi yang sempat padam ^^

    BalasPadam
  10. sharing is caring... 😅😅

    BalasPadam
  11. Good sharing, fizikal journal lagi senang nak refer, letak atas meja kerja. Thanks AD

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..senang nak keep track sebab depan mata

      Padam
  12. Rajinnya buat Journal. Teringat masa kat u dulu, mesti ada Journal siap simpan dalam bag bawa pegi mana².

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah baru je berjinak jinak..senang nak cek meeting sebanrnya pastu terjebak terus utk journal buku pula

      Padam
  13. menarik..lebih tersusun..

    BalasPadam
  14. Alalala... Malu la pulak! hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hikhik kne tutup, habis satu dunia tau nanti kita wish utk apa hahah

      Padam
  15. Aduh!! Rajinnya dia buat jurnal..
    Akak keep track dekat Goodreads je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah ni sbb tgn dok gatal, pkp xde keje so kita menyibukkan diri dgn buat journal la

      Padam
  16. Bagus ad rajin mengisi journal. Journal saya tahap sendu sekarang tak bertulis. Mood down tak tahu kenapa. Perkoangsian yang bagus. inspire pembaca untuk tulis journal. Thanks ad!

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyea betul, nak tulis journal kne cari masa yg betul..time xde mood tu mmg smpai ke sudah la putih je page tu haha

      Padam
  17. Loving this! Akak suka letak quotes and 1 line of what I'm grateful of today :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha yg tu pon best kak..buat kita bersyukur utk apa yg jadi kan

      Padam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »

Dino Colony

Translate