Cara tangani stress

Cara tangani stress ꘡ Tahukan anda mental health adalah salah satu isu yang kita sering kali abaikan. Dengan peningkatan case covid seharian sedikit sebanyak mempengaruhi emosi dan mental seseorang. Tengok sajalah hari demi hari kes bunuh diri semakin meningkat. Terdapat beberapa cara untuk anda mengawal stress yang anda hadapi. Antaranya ialah:

  1. MENGHUBUNGI PAKAR KAUNSELLING

Anda boleh menghubungi talian kasih bebas tol. Meluahkan masalah yang anda hadapi boleh mengurangkan stress anda. Kini lebih mudah dengan adanya aplikasi whatsapp.


 

2.BERSENAM

Mungkin ada yang beranggapan bersenam itu remeh. Tahukan sebenarnya bersenam itu membantu peredaran darah yang mengalir di badan secara tak langsung tubuh menjadi cergas dan dapat berfikir dengan waras.


3.BERMAIN VIDEO GAME

Terdapat pelbagai laman web yang menawarkan permainan video games tanpa bayar. As long as anda mempunyai rangkaian internet dan device yang bersesuaian. https://plays.org/ adalah salah satu laman web game yang boleh dipercayai dan semestinya FREE!

 

Sebuah website yang menawarkan beratus game! Anda akan rambang mata melihatnya. Ada antaranya yang mengambil konsep game pacman tetapi menggunakan karekter yang berlainan. Seronok. Sekali anda mencubanya anda pasti akan addicted. Antara kategori yang ditawarkan:

  • Arcade classics
  • Awe shoot!
  • Cartoon games
  • Comic games
  • Education 
  • Solitaire
  • Sports games
  • Retro pixels
  • Pinball
  • Base Defense

Bermain dimana sahaja yang anda mahukan dengan pelbagai jenis game, ada diantara permainan game yang menggamit memori AD seperti Solitaire https://plays.org/spider-solitaire/ dan Pinball https://plays.org/tom-and-jerry-mousetrap-pinball/. Masih ingat lagi dulu zaman sekolah Solitaire la game kegemaran AD, sebelum teknologi mengambil alih zaman kegemilangan nya. Dan kini AD boleh mengulangi kembali memori lama kerana website https://plays.org/ menyediakan game yang telah hilang ditelan zaman tetapi kembali lagi dengan berwajah baru. Untuk bahagian Solitaire terdapat 4 kategori yang berbeza iaitu:

  • Classic Solitaire
  • Spider Solitaire
  • Freecell Solitaire
  • Mahjong Solitaire

 

AD suka Spider Solitaire, mencabar. Sangat mencabar minda. Classic Solitaire bagus untuk kanak-kanak kerana visual nya yang bagi AD agak comel sesuai dengan umur kanak-kanak dan kerana level yang senang. Mesra kanak-kanak. Bagi AD boleh membantu kanak kanak mengenal nombor kerana ianya perlu disusun mengikut nombor. Satu lagi kategori yang AD rasa website ini bagus kerana ada Education kategori.

 

 
AD sudah try semua game mengenai Education ini. Well it's kinda hate and love realationship me with Math so yeah Guardians Defenders of Mathematica definetly not for me. LOL. My favourite is ZOMBIE TYPING https://plays.org/zombie-typing/ Seronok! Zombie yang sangat cute tapi dah tak jadi cute bila panic nak typing. what I love about this game is it can help kids regarding the vocabulary trough a fun way! AD rasa cikgu pon boleh gunakan laman web ini untuk membantu anak murid. Membantu mereka dalam vocab juga membuatkan mereka lebih fokus dan menguatkan sistem otot tangan. 

Part typing exercise, part-tower defense, this typing game puts your skills to the test. You take control of an angry zombie hunter. Each time you type a word, you fire another bullet at the oncoming zombie. Type as many words as you can to survive the zombie onslaught. The zombies come in waves with words of random length. Each time you type several words in a row, you gain a combo. If you misspell a word, however, you must start all over again.

As soon as the zombies get to you, they start attacking until you spell the word right. You can only get hit four times before it’s game over. Avoiding the zombies from getting too close becomes more challenging with each wave. The game is fast-paced and endless. Each wave only gives a brief respite before hitting you with a faster row of zombies. This game is an excellent choice for people who want to challenge their typing skills.

Suggestion

Overall this is really nice website, but another game inside my wish list is Super Mario. Hope they would consider to upload it.

 

 


Share:

21 Comments

  1. hahaha video games tu mmg tengah di amalkan jgk ni haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh kan kak ret kan..klo da start main game, uish leka kemain ha

      Padam
  2. Kalau lelaki pergi lepak minum kopi dengan kawan-kawan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, tapi skrg ni covid ha, takleh nk watpa la..terperuk ja dlm rumah

      Padam
  3. zaman ni, memang a stressfull tough time 😥

    BalasPadam
  4. MASA SGT CEPAT BERLALU MANFAATKANNYA DGN AKTVT YG MELEKAKAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyea betul..kadang tarikh pon lupa sbb rasa cepat sgt je hari berlalu

      Padam
  5. stress jgn bawa main, cuba tangangi walapun diperingkat awal

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak..mental health jangan dipandang remeh

      Padam
  6. Ai sekarang dah start burn out sebab lama sangat kat rumah. Berjinak-jinak dengan zumba. Harap kurang lah rasa stress tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. iye AI, bila da start ade tanda-tanda cepat2 la buat bende lain..klo tak bahaya

      Padam
  7. lama tak main game online
    asyik main contest je

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh da ni berjinak jinak dengan game hahaha..igt dulu zaman fb ade game..hari2 bukak sebab main game je

      Padam
  8. Takut nak start main game, takut ralit habis tak masak semua nanti.. Tapi memang dapat hilang stress jgk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha kan!AD pon mcm tu..sedar2 dah petang..matilanak hahah

      Padam
  9. biasa stress stress ni tido je jawabnya. tak pun dengar lagu saja. cukup habis seharian gitu insyaAllah okay.

    BalasPadam
    Balasan
    1. klo sehari je okay la AO..klo yang berhari hari ni yang payah

      Padam
  10. Haha ! samalah kalau stress saya pun main komputer atau mobile game. Memang hilang kejap stress.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan! sehari tu spend dlm 30 minit jadila..rehatkan minda

      Padam
  11. Zombie typing tu menarik untuk bagi budak2 nie cuba..

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »