[Recipe] Fruit Cocktail

 Fruit Cocktail꘡ Setelah lama bertapa maka terhasillah fruit cocktail versi anakdenesor yang derhaka.Macam biasalah mesti ada yang tak cukup bahan.(sengal gak dak ni) Jom AD share kan resepi yang lengkap di bawah. Jangan jadi macam AD menderhaka je kejenye. LOL.


Bahan-bahannya

  • Gula (lebih kurang 2-3 sudu)
  • Buahan dalam tin
  • Nata de coco
  • Susu cair 1 tin
  • 1 sudu tepung jagung (part ni AD derhaka, tak  buh pon)

 Caranya.

  • Asingkan buahan dalam tin daripada air nya. (Buah satu bekas, air buah satu bekas)
  • Asingkan Nata de  coco  (Buah satu bekas, air buah satu bekas)
  • Didihkan air buahan bersama satu tin susu cair
  • masukkan 2 sudu gula
  • masukkan 1 sudu tepung jangung untuk memekatkan kuah.
  • Biarkan sejuk seketika selepas semuanya sebati
  • Campurkan buah nata de cooc, dan buah campuran tin dalam satu mangkuk
  • kemudian tambah kuah yang dibuat tadi, masukkan ais batu dan sedia untuk diminum.

 Senang kan, better masukkan teoung jagung sebab klo tak isi nanti susu cair jadi berketul2 tak smooth untuk makan. Tapi klo sejenis macam AD yang xde stock, tapi malas nak keluar kan asal boleh je, jadi la tu. LOL.


 

Share:

17 Comments

  1. waduh sedapnya lebih2 lagi kalau makan time panas2

    BalasPadam
  2. Adoii masuk ptg2 camni... Mmg sedap klu dpt cocktail sejuk2.. Lazat lemak berkrim heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyea kakret. Sedap yakmat..buat minum petang dengan karipap panas..fuhh

      Padam
  3. Tergoda, minum sambil tergigit buah-buah tu.. Sedap

    BalasPadam
  4. Derhaka resepi tu biasalah. Malas nak bersiap gi kedai demi satu dua bahan

    BalasPadam
  5. senang nk buat.. sedap di mkn! hehe

    BalasPadam
  6. part derhaka resipi tu biasalah sebab malas nak keluar beli barang..haha

    BalasPadam
  7. Wow! This looks really wonderful. Thank you so much for sharing!
    the creation of beauty is art.

    BalasPadam
  8. Sedap kalau pekena time cuaca panas-oanas . Sejuk je lalu dlaam tekak

    BalasPadam
  9. Jarang minum minuman sebegini..

    BalasPadam
  10. aduhaiiiiii cocktail yang mengoda. Tak pe menderhaka janji boleh makan.

    BalasPadam
  11. Akk pun kuat derhaka resepi AD hahaha...
    Kadang tu bahan x cukup tapi keinginan nak makan, nak cubat itu yg terus je buat asalkan main ingredient dia ada.
    Anyway, sedap nampaknya cocktail AD ni.

    BalasPadam
  12. Sedapnya minum sejuk sejuk dengan buah buahan tu. Buat secawan untuk saya boleh :p

    BalasPadam
  13. hahaha kalau derhaka tapi sedap dekat tekak sendiri, kasi halal je la penderhakaan tu

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »