Hiking di Bukit Panorama,sungai lembing

Hiking di Bukit Panorama, Sungai Lembing꘡Bila rindu nak travel tak berkesampaian, kite mampu utk throwback jela. Kali ni nak story mengenai pengalaman Hiking di Bukit Panorama Pekan, Pahang. Trip ni tanpa dirancang sebenarnya, Since melawat kakak di sana, then suddenly malam tu akak suggest jom g hiking esok, mujur la dalam kereta memang ada spare sport  shoes. Not sure pulak berapa minit untuk sampai ke tapak bukit tersebut kerana leka berborak dgn anak buah, kami berlima memulakan perjalan lebih kurang 7 pagi. Sebelum sampai sempat lagi menyinggah ke gerai nasi lemak yang famous die pekan, untuk bekalan setibanya di puncak. 😁

Kemain excited sebelum hiking

Agak mengah juga la, maklumla mana bersukan pon sejak bekerja ni. Badan makin tembam, semput la jawapnya. LOL. Bukit ini disediakan trek tangga jadi xde la kes licin tergelincir ke, tapi masyaallah sakit kaki die boleh tahan sbb kne menapak satu satu anak tangga, kalau tanya AD prefer trek yang biasa. Tak payah nak mengangkat kaki tinggi sangat..hahaha. Plan asal tu nak pergi tangkap gambar kekonon awan klasik la atas puncak bukit tu.. Tapi memasing bangun lambat, melepas la jawapnya.

 

Sumber google. Credit to the owner.

muka muka yang buat keje gile, semua tak exercise sekali terus panjat bukit



 
Masa turun tu dah tengah hari so we all decided to eat dulu la sebelum balik rumah tapi xnak yang berat berat so akhirnya singgah la di kedai yang famous dengan laksa dan mee kari *lupa pula nama kedai tu Such a nice short trip. Usually every year akan lawat ke sg lembing since my mom's from there,hopefully covid will go away.I need my beauty vacation. Anyway stay safe guys!

Share:

31 Comments

  1. abe kie pun dah lama x mendaki bukit ni. harap2 masih mampu lg la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh lagi tu..cuba la mendaki sekali..heheh cari yang tak tinggi sangat

      Padam
  2. wak pon dh lama x hiking camni., huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la..sini ade bukit tak tggi tapi view xde la cantik mana

      Padam
  3. Takde persediaan tapi mampu naik sampai ke atas kira oklah tu AD :)

    Laksa tu menggodanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha tu pon mintak nyawa haha..kann tgh lapo semua nampak sedap

      Padam
  4. stay safe, bestnya dapat hiking..lama tak hiking dan tak keluar rumah nih, jem pulak rasa .

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan! rasa lemau je badan..terperap dalam rumah je

      Padam
  5. Balasan
    1. sebelum pkp ritu sempat la kejap..rindu nak repeat lagi ni

      Padam
  6. Lama betul rasa dah tak hiking.

    BalasPadam
  7. lama juga tak pergi, sejak pandemic covid 19 ni byk aktiviti stop kecuali aktiviti makan 😋😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha makan tu wajib..tu je yg mampu buat sekarang haha

      Padam
  8. Hello!! really interesting, thanks for sharing.

    Blessings!!

    BalasPadam
  9. MASA SEKOLAH DI KUANTAN RAMAI KAWAN ASAL SANA TAPI XPERNAH SAMPAI SANA

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeake..dulu sejuk sebab tu boleh nampak awan klasik..la ni banyak pencemaran tak tahu la boleh dapat lagi ke x

      Padam
  10. Asiknyaa .. setelah trekking dilanjut makan laksa .., nyam-nyaam :)

    BalasPadam
  11. Dulu masa ke kuantan teringin gak g hiking bukit ni tapi tak sempat. Kalau pergi awal pagi sampai puncak nampak awan karpet gitu kan? Trail senang ada tangga tapi tak suka pulak tangga lebar camtu, kena melangkah dua kali jadi lagi macam lambat lak sampai. huhu

    Ehh bila tukar baju blog baru ni. Lain macam masuk :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha exactly! 2x melangkah tu jadi mcm spoil tu..lagi penat tau..
      hehehe suka tak baju baru ni?kikkkiki

      Padam
    2. Betul, spoil mood je. Kaki pendek langkah pendek. Orang tinggi mungkin okay kot. Yaaa, simple and cute dino :)

      Padam
  12. Panjat bukit bertanah lagi better dari tangga. Penat oii panjat tangga.

    BalasPadam
  13. lama betul tak hiking.. nampak muka2 have fun

    BalasPadam
  14. wah bagu ni.. aktiviti sihat boleh cuci mata engan keindahan alam sekali

    BalasPadam
  15. Teringin juga nak buat aktiviti manjat bukit ini.. Baru plan tetiba dah PKP, walhal sempadan je.. Ini tak tahulah bila baru tercapai.. hehehe

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »

Dino Colony

Translate