Artis: Andi Bernadee
Song: Tiada lagi maaf


Tercurah sudah airmataku ini
Kutakkan mampu memaafkan dirimu
Kurasa cukup sudah kau menyakiti hatiku
Kurelakan semua ini terjadi
Luka dihati ini takkan mungkin mampu kau ubati
Selamanya
Sampai ku mati
Oh memang ku tak sempurna
Tapi beginikah cara kamu
Kau sakiti aku, kau duakan aku
Sungguh kau kejam
Sakit yang ku rasakan menusuk kedalam hati ini
Semua ku korbankan yang kamu inginkan
Tapi kau balas dengan
Kecurangan
Luka dihati ini takkan mungkin mampu kau ubati
Selamanya
Sampai ku mati
Oh memang ku tak sempurna
Tapi beginikah cara kamu
Kau sakiti aku, kau duakan aku
Sungguh kau kejam
Sakit yang ku rasakan menusuk kedalam hati ini
Semua ku korbankan yang kamu inginkan
Tapi kau balas dengan
Oh memang ku tak sempurna
Tapi beginikah cara kamu
Kau sakiti aku, kau duakan aku
Sungguh kau kejam
Sakit yang ku rasakan menusuk kedalam hati ini
Semua ku korbankan yang kamu inginkan
Tapi kau balas dengan
Tapi kau balas dengan
Kecurangan

My favorite song lyric

by on Saturday, April 06, 2019
Artis: Andi Bernadee Song: Tiada lagi maaf Tercurah sudah airmataku ini Kutakkan mampu memaafkan dirimu Kurasa cukup s...
Shell out! | Nama yang mmemang bukan asing lagi penggemar seafood kan. AD suka sangat dengan seafood ni tapi kalau hari hari makan uihh kopak duit oii..parah parah. So solution nya AD cari la resepi di internet dan AD follow resepi daripada one of the blogger sis azlita. Jom kite tgk senang ke x nak buat.

Makanan Laut

Ketam
Udang
Kerang
Sotong
Lala
Pepahat
Remis
Kupang 

* Sukatan bahan makan laut ni terpulang, tapi haruslah bersesuaian dengan sukatan bahan rempah yang di sediakan.

Semua makanan laut ini di cuci bersih selepas itu didihkan air bersama sedikit garam. Make sure di rebus secara berasingan. Bukan rebus lama-lama tau! ala-ala macam celur aje.Dah masak angkat dan ketepikan

Bahan Sayur-sayuran

Jagung manis ~ potong 3
Kentang ~ potong wages atau belah 4
Carot ~ hiris bulat
Bunga kubis ~ potong kecil

*bole tambah brocoli bagi yang suka dan sayur yang bersesuaian yang lain

Semua bahan sayuran ni di celur. Didihkan air dengan sedikit garam, kemudian celurkan sayur-sayuran kecuali kentang dan jagung tu kena rebus sampai empuk.

Bahan Rempah 

Bahan A ~ di kisar

20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut ( kalau nak pedas boleh lebihkan )
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih ( 10 ulas )
1 inc halia
1 inc belacan (AD tak suka belacan jadi tak isi)
1 gengam udang kering ~ rendam lembut (ni pon AD tak guna)

Satukan semua bahan bersama air dan sedikit minyak masak, dan kisar hingga halus 

Bahan B ~ di tumis

6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inc halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus ( nak pedas lebihkan )
2 batang serai ~ di titik ( ita tambah )
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter / margerine

Bahan C ~ perasa

3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa


gambar daripada sis lita



Panaskan minyak bersama butter dalam kuali.
Masukkan bahan bahan tumis ( bahan B ) dan tumis hingga harum dan garing.
Bila dah garing, masukkan bahan kisar ( bahan A ) masak sampai garing. Masak ni biar lama-lama sikit biar cili betul-betul garing dan masak. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi

Kemudian masukkan bahan perasa ( bahan C )
Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam , kiub ayam dan gula.
Kemudian baru masukkan garam 
* berhati-hati dalam penggunaan garam kerana sos tiram dan sos ikan dah masin.

Biarkan kuah merenih sebentar.
Angkat dan masukkan dalam periuk lain
Tinggalkan 1 senduk besar dalam kuali
Panaskan semula dan masukkan kupang, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong, udang,  bunga kubis dan karot, masak sebentar ~ angkat
 
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain. 

 
Tadaaaa da siap pon. Ha tunggu apa lagi..mai la cuba masak

Resepi Shell Out

by on Friday, April 05, 2019
Shell out! | Nama yang mmemang bukan asing lagi penggemar seafood kan. AD suka sangat dengan seafood ni tapi kalau hari hari makan uihh ko...


KOPI @SETIA ALAM |  Setia alam merupakan bandar yang semakin membangun,kawasan penempatan yang AD katakan untuk golongan elite gituw..mungkin suatu hari nanti akan jadi macam putrajaya. AD suka stay kawasan ni sebab bg AD so far aman, and enviroment die okay. AD ni penggemar coffee tau. Klo expresso tu bile minum tu badan da kebal, kalau mengantok still bole tdo jugak hahaha😁kedai ni da lama aim, cuma baru baru ni la berkesempatan untuk pergi.

Kedudukan kedai ini bersebelahan dengan sengheng. Senang kan nak cari. AD pergi bersama kawan kawan since kami mmg peminat kopi. Apa yang AD suka kedai ni ialah nama kedai ni je pon da cukup simple tapi memberi impact yang besar. KOPI. ha senang nk sebut dan sah sah dalam tu ada kopi kan. Jom kita lihat bahagian dalaman kedai ni mcam mana pula

decoration yang menarik
whats in your coffee

penuh kan kedai
Seperti yang anda lihat, kedai ini berkonsepkan hipster dan menggunakan kontena. Menarik bukan, lain daripada yang lain. Kalau anda datang waktu tengah hari mmg full la orang kat sini tau. Walaupun full house tapi service yang diberikan masih lagi tiptop. Pelayan yang mesra pelanggan. Waktu AD pergi dulu KOPI ada buat promosi...if korang semua check in di FB di KOPI anda akan dapat free 1 scoop ice cream! yeahh bende free siapa yang xnak kan. Makanya laju la tangan AD untuk check in. Jika datang bertiga make sure 3 orang kne check in juga. Baru semua orang dapat complimentary ice cream tu. Mari kita lihat pula bagaimana rupanya makanan yang AD dan kawan kawan pesan

chicken salad dengan aglio olio

ni AD punya alaa lupa pula nama dia

ni la complimentary ice cream yang AD dapat then kitwg just add on wafer

and of course kek and coffee!

Mengenai harga bagi AD harga macam biasa la kalau kita makan di cafe kan, rm15 and above tapi portion die besar..siyes kenyang punya la. Rasa pon sedap! sangat la berbaloi dengan harganya. Memang AD puas hati sangat.

Sempat lagi tu pose

i can't expresso how much u bean to me!😉
 Kedai ini terletak di:
Suite 1-6-G, Dataran Setia Prima, W, Jalan Setia Prima S U13/S, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor

Beroperasi bermula 11.30 pagi hingga 10.30 malam 


KOPI @ SETIA ALAM

by on Thursday, April 04, 2019
  KOPI @SETIA ALAM |   Setia alam merupakan bandar yang semakin membangun,kawasan penempatan yang AD katakan untuk golongan elite g...

Grab VS Mycar |  Since AD hari hari menggunakan perkhidmatan awam so harini AD nak buat perbandingan antara kedua apps ini. Which one is better? Which one is suitable?

1. HARGA BERPATUTAN
In term of price Mycar lagi MURAH daripada grab. Macam AD,jarak daripada rumah ke ofis dalam 6km kalau menggunakan grab harganya RM10 kalau menggunakan Mycar harganya RM8. Mungkin akan ada orang cakap, alah beza 2 ringgit je..of coz AD berkira sebab mmg AD gunakan HARI HARI so mesti la kalau boleh nak cut bajet daripada spending too much kan.

2.PROMOSI
Okay, untuk promosi hanya grab sahaja buat masa ini menawarkan promosi..klo bayar menggukan e wallet harga akan berkurangan dalam RM3 atau RM4 tapi AD tak pernah pula cuba bayar guna ewallet ni..boleh cuba nnti. 😄


3.MATA GANJARAN
Buat masa ini hanya grab yang menawarkan mata ganjaran.Apa itu mata ganjaran? Okay setiap kali anda menggunakan perkhidmatan grab, setelai selesai perjalanan akan akan dikreditkan dengan mata gajaran, points. Kumpul points banyak banyak nnti boleh tebus dengan reward yang bersesuaian dengan points yang anda ada. So far AD baru 2x tebus..dapat la makan donut dengan set ayam texas..berbaloi ape..free je kan😆

4. KELEMAHAN
Bagi AD kelemahan apps ini ialah diaorang tak menyediakan advance booking. Bg AD ianya salah satu function yang penting. Bukankah lagi senang jika ada option advance booking,tak perlu nak risau jika terlambat atau tiada grab pada waktu tersebut.Hopefully diaorang bole update sistem tu.

Then kelemahan bagi mycar ialah user interface die yang tak user friendly.Bagi AD ianya agak mengelirukan untuk first time user. Sebab tak tahu kat mana nak place order tu..pick up point dengan drop off point yang agak mengelirukan. So sila berhati hati bila gunakan apps ini ya. Selain daripada itu, AD juga perasan semasa menggunakan mycar, maps die tak tally dengan current location. Dalam passager punya map, kereta(driver) masa nk pick up tu statik je..means kereta tu x bergerak. Estimate masa pon sama tak bergerak, then suddenly daripada 8 minit tetibe kereta da arrive depan mata..sangat la x suka bila macam tu. Bukan passanger juga yg berhadapan dengan masalah ini,malahan driver pon sama..jadi harap pihak mycar dapat la hupdet sistem yea.



So far itu jela yang AD dapat simpulkan sepanjang AD menggunakan kedua perkidmatan awam ini..anda bagaimana?please share your opion juga okay.

Grab VS Mycar

by on Tuesday, April 02, 2019
Grab VS Mycar |  Since AD hari hari menggunakan perkhidmatan awam so harini AD nak buat perbandingan antara kedua apps ini. Which one is be...
pic from google
Hello April | It's been a while since my last post. Thanks to my fellow readers who still reading my blog and waiting for my update, who still supporting me...thanks a lot! I really mean it. This is the difficult term for me and my team. Well, obviously I don't want to talk about it. Please free me from all the dramas..really need a break, long holidays perhaps😆🙏Actually, I have a lot to talk to..but I just don't know where to start with.😅

MY GOALS FOR APRIL

1. Read every night before bed
 One of my goals for this year is to read at least 10 books, and so far I've read only 1 book. It's still a long journey and I want to make it as a habit to read a book every night even though only a few pages every night. Better than nothing right.

2. Reduce my weight
 For the past 3 months, I consistently lost about 3 kg, estimate around 1kg per month. Looking at the result make me motivated and hopefully my aim to lost around 10kg this year. 😊 another 7 kilos to go yeahh!

Actions:
  • walk at least 20 minutes daily
  • do exercise videos at least twice a week
  • eat protein for breakfast daily
  • drink 6-8 glasses of water daily
  • go to bed by 10 pm

3. Keep blogging
I know that I'm not consistently updating my blog, hoping that I can update my blog daily if I can, if not at least once a week.

4. Live at a slower pace, engage in real life and enjoy more daily.

Actions:
  • journal daily
  • laugh daily (watch funny videos or read funny blogs/books)
  • do coloring at least twice a week
5. Continue building an emergency fund; save for dream car

Actions:
  • post my current specific goals on the fridge & review them daily
  • have a weekly money meeting to create our spending plan
  • buy only needs for the month of April & review overall budget monthly
Hopefully, I can achieve my April goals. How about you guys?Wanna share with me?

Hello April!

by on Monday, April 01, 2019
pic from google Hello April | It's been a while since my last post. Thanks to my fellow readers who still reading my blog and wait...