Resepi Agar-agar milo 2 layer

Semenjak PKP ni nak keluar rumah pon rasa malas. So arini AD nak share satu resepi yang mudah dan ringkas, sesuai dibuat pencuci mulut ketika berpuasa ini iaitu Agar-agar milo 2 layer. Jangan risau, bahan bahan nak buat sangat mudah dan senang nak cari.







Bahan-bahan:
  • Agar-agar 1 bungkus 14g
  • 1 Tin susu cair (AD guna separuh sahaja)
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan milo
  • 1 litre air
  • 1 pack oreo(patah -patahkan, krim jangan masukkan skali) tapi AD tak letak pon
Cara-caranya:

  • Masak air atas api sampai panas
  • Masukkan agar-agar dan gula sampai larut kemudian masukkan susu sampai mendidih dan tutup api.
  • Bahagikan kepada 2 aduan. Satu adunan masukkan milo,kacau dan tapis (tapi AD masukkan milo tak tapis pon hehe)
  • Kemudian masukkan dalam acuan agar agar milo tadi
  • Tunggu sehingga sejuk sedikit kemudian masukkan agar agar tanpa milo dan oreo( cakar cakar guna garfu dlu bahagian atas agar agar milo supaya senang untuk melekat)
  • Masukkan dalam peti ais, tunggu sehingga sejuk dan sedia untuk dimakan
*Penting: Sementara nak tunggu agar agar milo sejuk, lapis agar agar putih dalam mangkuk air panas (double boiling) supaya agar agar putih tidak keras.

Until then ~~XOXO~~AD

Share:

50 Comments

  1. Thanks for your sharing 😊 have a lovely day...

    BalasPadam
  2. Tak nampak pula Oreo dalam agar-agar tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh ya lupa nak cakap, AD tak letak pon oreo..tak minat hehe

      Padam
  3. I've never tried it, looks delicious! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Easy to make it..simple dessert..you should try it

      Padam
  4. dapnya.. licin je agar-agar dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebetulan je tu dapat licin..heheh klo tak jadi kite da plan nak post dalam group masak tak jadi fb haha

      Padam
  5. Menarik untuk dicuba ni. Cantik kejadian agar-agar milo 2 layer AD :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang kak nak buat..sila cuba kak.
      Haa jangan ditanya mengapa licin..haha kebetulan bekas yang guna tu snang je die nak kelaur..tu dapat licin..nasib baik heheh

      Padam
  6. nanti ptg esok nak cuba buat. thanks for sharing!

    BalasPadam
  7. sedap ni..sejuk & segar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul..sesuai untuk masa sekarang ni tgh puasa kan.

      Padam
  8. Mudah ja nak buat niiii tapi tak gemar sangat pula puding. btw thanks for sharing the recipe! hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yea betul mudah sgt..syed lagi power kowt..hahah

      Padam
  9. Senang..mcm boleh try buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju..bahan bahan kebanyakkan nya dah ade kat rumah kan

      Padam
  10. Menarik resepi ni..simple je. Boleh la akak buat nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti share yea kak marsha nak tenguk hehe

      Padam
  11. belum buat agar2 lagi masa pkp ni, tgk sana sini org buat. this is simple resepi, senang dan semua bahan ada kat rumah, i guess i should try 😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha betul..bahan mudah je..mostly mmg ada dah kat rumah..sila cuba..tapi kene sesuaikan rasa manis die tu..hehe

      Padam
  12. Hello!! it looks delicious, I have to try it!! thanks for sharing. I'm following you now.

    Blessings!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello too!
      Thank you..yeah definetly should try it..hehe

      Padam
  13. Sedap nian kreasi agar-agar milo ini..., terlebih disajikan dingin.

    BalasPadam
  14. waktu bulan puasa klau dapat ni time berbuka rasa lega je tekak!

    BalasPadam
  15. Alamak..nak taw tak sy dah 3 taun kawen Masih xpandai lagi buat agar2. Tiap Kali buat xmenjadi, keras sangat lah, lembik sangat lah..Hahaha. btw done follow #433

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni mesti guna agar agar tali tu ea..yang tu payah sikit nak bajet banyak mana nak letak..hehe

      Padam
    2. Ha'ak betoi agar2 Tali. Oh yeker, boleh try agar2 serbuk lak nanti

      Padam
  16. Mudah dan senang nak dibuatnya..
    TQ share resepi AD..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kak..senang je..barang pon mudah nak dapat

      Padam
  17. Semua bahan akak ada kecuali oreo. Tapi boleh je buatkan..

    BalasPadam
  18. sementara tunggu keras yang milo tu tak keras ke yang putih tu? 🤔

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh lupa nak bgtau yg putih kene lapis air panas kat bawah die..mcm double boil tu..supaya tak keras

      Padam
  19. Whoaaa..sedapnyaaaaa.. Nanti nak try lahh..inshaAllah.....
    Thanks share! Dah bookmark!

    BalasPadam
  20. Terliur pulak tengok agar-agar Milo ni

    BalasPadam
  21. saya suka agar2...eheheh..haritu nak buat agarlapis milo tapi sayang pula milo tu.. T_T haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul..milo mahal..letak sikit je pon boleh..hehe..

      Padam
  22. Sedap jugak buat utk berbuka ni AD hihi.... Lapisan Milo tak berapa tebal eh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang ni dapat sikit je milo..ada bekas satu lagi yang banyak milo...ni kire da nak habis da milo

      Padam
  23. Rasa macam sejuk je bila lalu kat tekak. Sesuai sangat makan untuk berbuka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu..kan sekarang ni panas sangat cuaca..dapat ni sejuk je rasa

      Padam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »