Bento Box

Hi all,
Since keadaan ekonomi yang tak berapa nak stabil, plus makan kat ofis tak  sedap so AD mengambil inisiatif untuk membawa bekal! yeah bekal!! Bermula la sesi google bagi mencari idea. Memandangkan AD hanyalah amatur cewah, so AD buat bekal yang simple jela. So far ni je yang AD mampu buat. Nanti kalau rajin kite buat bentuk yang lain pulak yea.

Tadaaaa..okeh AD letak seaweed sebagai mata dan mulut die..hahah.simple dan senang nak buat.

Bahan-bahannya:
  1. telur
  2. crab stick
  3. tepung serbaguna adabi
  4. sayur salad
  5. beras sumo
  6. ayam 
Caranya:
 Masak nasi, AD guna beras sumo sebab suka die sticky then bila da masak campur dengan sedikit cuka untuk menambah rasa. Sedikit saja tau,kita nak buat nasi kepal bukan nak buat sushi..heee

Then AD gunakan 2 biji telur untuk membuat telur dadar. Then nasi yang dah siap masak tadi dikepal dan dibentuk empat segi dan dibalut dengan telur dadar yang kita buat tadi tu.

Meanwhile untuk crab stick dan ayam, AD salut dengan tepung serbaguna adabi dan goreng macam biasa dan hias dengan salad..

Senang bukan..so guys apelagi..jom le buat sekali..maaf la pertama kali cuba tu yang tak omei pon bento kite hahah..tak kisah janji sedap yeadok..chill

25 ulasan:

  1. menarik tuh, rajin memasak pagi2... akak ni jugak lah yg membeli je kejenya hehhhehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebetulan tengah rajin kak..kalau tak membeli jugak haha

      Padam
  2. Comel letak seaweed camtuu! XD

    BalasPadam
  3. comel pulak aihh...nak makan pun rasa hepi nengok bentonye comel

    BalasPadam
  4. İnteresting post 😊 thanks for your sharing 😊

    BalasPadam
  5. Wah, rajin AD buat bekal. Kreatif pulak tu...

    BalasPadam
  6. Sama la kita AD..akak pun kenkadang bwk bekal..kdg bosan jugak menu sama je kat cafe opis tue...masak sendiri puashati.tapi ni tgk kerajinan la..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyea betul tu..kalau masak sendiri rasa berselera kan

      Padam
  7. comel bento nya. rajin AD buat camtu kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. time tengah rajin kak..semangat nak cuba menu baru hehe

      Padam
  8. yang penting tak lapar hehehe

    BalasPadam
  9. wah
    kreatif
    janji kenyang dan jimat
    hehehe

    BalasPadam
  10. yesss bento sgt2 membantu.. haha hari2 bt

    BalasPadam
  11. Comel.. cuma kena tambah lebih sayuran.. hehehe.. Ini kalau dapat kat Imani nie, memang dia sukalah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. xsempat nya nak letak sayur da..sebab buat pepagi sebelum g keje. hahaha buat la kak sha

      Padam
  12. Comel bento ada deko deko comel

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaah saje tambah mata dengan kening..bagi semangat sket nak makan haha

      Padam