Pages

Skip to main content

Sebuah Usaha Melupakan by Boy Candra


Good Morning peeps..just finish reading Sebuah Usaha Melupakan by Boy Candra



"Akhirnya aku belajar melepasmu bukan karena aku tidak lagi mencintaimu. Bukan juga karena sayangku sudah habis di dalam hati. Namun aku sadar, mencintaimu sendirian bukanlah cinta yang wajar"

Buku ini merupakan catatan peribadi penulis. Merupakan usaha sang penulis untuk melupakan semua kisah yang pernah terjadi. Bukan lah guide untuk cara melupakan bekas kekasih tapi this book more to writer's life, his feelings.

Melupakan sesuatu atau seseorang bukanlah suatu proses yang mudah. Penulis sendiri menghabiskan setahun lamanya untuk akhirnya melepaskan sesuatu yang kini bukan lagi miliknya. AD suka buku ni sebab the words yang penulis gunakan, situasi yang based on real life, yeah hampir semua orang mengalami fasa sakitnya ditinggalkan..satu keadaan dimana hati memerlukan kekuatan untuk berusaha melupakan segala kenangan and for AD buku ini mewakili segala keperitan yang dialami pada suatu ketika dahulu.

Cara penulisan yang santai dengan dibahagikan dengan chapter yang pendek pendek memudahkan untuk membaca. Kenbanyakkan ceritanya mengenai pengkhianatan, proses pemulihan perasaan, sehinggalah penulis berjaya menemukan cerita cinta yang baru. Hanyalah bahan bacaan yang santai dan diselang selikan dengan qoutes yang deep. Buku ini isinya bukan hanya soal melupakan tapi juga tentang kehilangan dan melepaskan.

"Tidak semua orang benar-benar berani melepaskan meski sudah dibunuh paksa hatinya"

"Aku melayang-layang tanpa tujuan jatuh ke tanah lalu dipaksa menyerah. Dipaksa ikhlas akan hal-hal yang tak ingin kulepas." 
Hi, I’m Nad.Full time librarian and part time blogger, not to mention that I develop S.O.S (save our space) The Digitalization of damaged books.

Comments

  1. best dia punya petikan tuh... mesti buku tu pun seronok di baca kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. best la bg AD sbb jarang la kita baca luahan hati seorang lelaki kan..die mmg tulis dari hati ni..ase pure sgt

      Delete
  2. sy suka semua puisi yg ditulis oleh Boy Candra.. Tak pernah tak best! Mana beli buku tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! boy candra dengan tere liye! mmg minat habis la diaorg ni..btw sis i download je buku tu

      Delete
  3. Menariknya AD.. teringin pula nak cari..

    ReplyDelete
  4. Nice review AD!! :D
    .
    Btw,comelnyaaaa header baruuu!! :3

    ReplyDelete
  5. pendek kata, buku untuk mudah move on...rasa macam nak juga menulis kisah sendiri macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha silakan..tulis nota nota kecik je..lelama jd la buku hehhe

      Delete
  6. teringin betul nak bca karya penulis ini.. satu hari nanti..

    ReplyDelete
  7. Rasa macam kena baca bagi orang yang susah move on macam Zumal ni 🤭

    ReplyDelete

Post a Comment

anakdenesor's bookshelf: read

Fangs a Lot: Final Notes from a Totally Lame Vampire
Be Prepared
The Lie Tree
When I Was a Kid 4
When I Was a Kid 5
Aku, Kau & Sekolah
Poop Happened!: A History of the World from the Bottom Up
Caveboy Dave: More Scrawny Than Brawny
i before e
Zombie Kid
AWAN
101 Things You Should Know About Math
How to Be Single
My Diary: The Totally True Story of Me!
When I Was a Kid 3
Diary of a Wimpy Kid
Open This Little Book
30 Kesaksian Pengamal Tahajud
When I Was a Kid 2
Once Upon a Miao #3: Even More Stories from the Other Side of Malaysia


anakdenesor's favorite books »