Pages

Skip to main content

Photography workshop



Photography workshop Last sunday I was  attending a photography workshop. Actually I got an invitation from a friend about the workshop and after a few days thinking bout that then I decided to tag along with her..memandangkan AD mmg suka foto so why not kan. Bengkel ini diadakan di Photobook HQ di bangsar. Suka sangat dengan environment kat situ. Chill je rasa.



Honestly, banyak sangat perkara yang AD belajar pada workshop tersebut. Terdapat 3 speaker pada hari tersebut. Each of them sharing something different, but most important thing yang AD akan ingat ialah tentang self development ataupun self care, and rebranding. Workshop ini bukan lah teknikal semata(which means cara nak tangkap gambar,contrass, editing) tapi more to love ourself,taking care of yourself.

For the first speaker,Barry Ong, he talks about Exhibiting your work. For those yang dah lama dalam bidang fotografi  mungkin sudah tiba masanya anda melakukan exhibition. Beliau berkongsi cara
  • bagaimana hendak memulakan exhibition
  • berapa banyak gambar yang perlu dipamerkan
  • macam mana nak mencari gambar yang bersesuaian untuk dipamerkan
  • bagaiman nak mendapatkan vanue yang sesuai
Participant yang hadir pada hari tersebut kebanyakan nya mempunyai pengalaman around 5 hingga 10 tahun pengalaman dalam bidang foto..ada yang sampai 20 tahun,30 tahun..hebat bukan, yeala AD bukan lah dari bidang foto tetibe terjebak sekali..heheh. Meanwhile untuk speaker yang ke 2 pula iaitu Paul Kong, beliau berkongsi mengenai "The business of Fotography" menarik kan dengar. Disini beliau menerangkan cara mengembangkan bisnes foto hingga ke luar negara dan berkongsi pengalamannya mengadakan photo shoot di negara eropah.

Manakala speaker yang ketiga ialah Patrick Low. Beliau berkongsi cerita bagaimana untuk mempromosikan business foto, new era strategy, dan juga personal development..antara pengkosian yang AD suka ialah mengenai overcomes your fear..you have to DEAL with it in order to success. Motivation sangat kan..heheh.




Harapnya dengan pengalaman ini boleh la AD menambah skill foto AD. jumpa lagi di next post!


Hi, I’m Nad.Full time librarian and part time blogger, not to mention that I develop S.O.S (save our space) The Digitalization of damaged books.

Comments

  1. wah menarik bengkel photography ni. kak ana kalau berpeluang pun akan pergi,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..dapat invitation mesti la pegi kan..free pula tu

      Delete
  2. Would love to see the outcome of your work after you learned so much at the workshop. Saya pun pernah pegi skali, Canon punya workshop. Workshop like this really do helps in imoroving our photography skill, and self love.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak tQa malu la nak tunjuk..kite ni baru je belajar hehe..best kan workshop mcm tu.

      Delete
  3. beruntung dapat mengikuti progam ilmu sebegini...

    boleh mengasah bakat dan kemahiran yang sedia ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..kebetulan je dapat join..klo nk pergi sendri mesti mahal

      Delete
  4. best.. lama x berpeluang pegi kursus camni :)

    ReplyDelete
  5. Syok belajar benda baru.. bolehlah apply nanti.. mesti makin cantik gambar-gambar AD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..mana ada cntik..kite abru nak belajar je kak

      Delete

Post a Comment

anakdenesor's bookshelf: read

Fangs a Lot: Final Notes from a Totally Lame Vampire
Be Prepared
The Lie Tree
When I Was a Kid 4
When I Was a Kid 5
Aku, Kau & Sekolah
Poop Happened!: A History of the World from the Bottom Up
Caveboy Dave: More Scrawny Than Brawny
i before e
Zombie Kid
AWAN
101 Things You Should Know About Math
How to Be Single
My Diary: The Totally True Story of Me!
When I Was a Kid 3
Diary of a Wimpy Kid
Open This Little Book
30 Kesaksian Pengamal Tahajud
When I Was a Kid 2
Once Upon a Miao #3: Even More Stories from the Other Side of Malaysia


anakdenesor's favorite books »