Resepi cheesy ball ala-ala KFC

Hello peeps!
Kisahnya semalam AD nak menghabiskan cheese yang dekat rumah..dok fikir nak buat apa dengan cheese banyak kat rumah..so AD gegeh la google resepi..last nya terjumpa la resepi cheesy ball..kaching! tapi barang kat rumah tak lengkap..tak de breads crumbs so AD ganti dengan tepung kentucky..asal boleh je..meh kite tgk resepi die.

Bahan-bahan:

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan tepung gandum
  • setengah cawan minyak masak
  • mozzarella / cheddar cheese  *(Tips: Kalau suka efek ‘tarik’ macam pizza boleh guna mozzarella. Kalau suka ‘melting’ meleleh-leleh boleh gunakan cheddar.)
  • breadcrumb
  • 2 bji telur

Langkah-Langkah nya:

  • Mula-mula, rebuskan ubi kentang sampai empuk. Kemudian, toskan.
  • Setelah kentang tersebut sejuk,lenyekkan sehingga hancur..kalau ade rempah ratus boleh letak utk dapatkan rasa spicy tapi AD gunakan chili flakes 
  • Selepas tu masukkan satu cawan tepung gandum dan setengah cawan minyak masak
  • Uli menjadi doh..klo still lagi lembik boleh tambah tepung...adjust sehingga menjadi doh yang sempurna dan rehatkan dalam 5 minit.
  •  Then bentukkan adunan doh tersebut seperti bola then masukkan cheese yang dipotong tadi (faham ke?)
  • Salutkan dengan telur
  • Then salutkan dengan bread crums dan gorengkan.*Pastikan minyak cukup panas masa menggoreng utk elakkan cheesy menjadi berminyak


 tadaaa!

Share:

28 Comments

  1. wahh menarik ni ! nmpk sedap . nnt weekend bleh try lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha sila lah sedapp cheese tu meleleh cewahhh

      Padam
  2. nyummmm. nampak macam sedapppp :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap rase cheese pastu spicy sket

      Padam
    2. oo spicy jugak ye. azah kena kurangkan pedas nnt sakit perut

      Padam
  3. Wah kena try ni! ^^ thank you bagi resipi :3

    BalasPadam
  4. boleh cuba nanti. hehe

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Mee Udang Asajaya

    BalasPadam
  5. sedap nmpknya...adehhh..cikyan tergoda pulak..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha cuba la cikyan..sedap tau..rugi tak cuba cewahh

      Padam
  6. Sedap.. Sha pernah buat.. Memang best..

    BalasPadam
    Balasan
    1. pastu bila da buat sekali nak buat lagi...suka betoi haha

      Padam
  7. Nampak lebih hebat resepi AD berbanding KFC tau

    BalasPadam
  8. senang jea nak buat yea..kalau bahan dah cukup, nak try buatlah

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah senang je..barang pon simple je..sila la buat

      Padam
  9. look yummy...bole try jugk niii

    BalasPadam
    Balasan
    1. hhehehe..sedappp cheesy..boleh..sila la buat

      Padam
  10. pos dekat sini barang 10 ke 20 biji
    hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah by the time smpai..da basi da kikikiki

      Padam
  11. Woohoo jadik laa.. okelah ikut resepi nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha menjadi mama..boleh try..pkai bread crums ag best...AD guna tepung kfc tu je..tu warna tak berapa nak meriah

      Padam
  12. haritu ada buat memang sedap makan tarik2 :D

    BalasPadam
  13. terliurnya tengok, nak kena try ni hehe :))

    BalasPadam

anakdenesor's bookshelf: read

Hungry Business
One of Us Is Lying
The Enchantress Returns
What Not to Do If You Turn Invisible
Sayap V
Self Love
The Light Jar
Claire's Apocalypse : A Zombie Science Fiction Horror Short Story
I Hope You Stay
2am Thoughts
365 Days of Wonder: Mr. Browne's Book of Precepts
Pendek Mabuk Gila
The Last Shimmer
Trilogi Ajaib #3: AKSARA


anakdenesor's favorite books »